Víno z Čejkovic

Výlet za kopečky - Vinařství Žarošice

Čtvrtečnické obchůzky se již blíží ke svému konci, a tak jsme rádi přijali pozvání Tomáše Hajducha k návštěvě Vinařství Žarošice.

Na množství výletníků se opět podepsalo období prázdninových dovolenek, ale i tak se nás sešel hojný počet. Cesta do dvacet kilometrů vzdálených Žarošic autobusem značky Karosa s vyplou klimatizací utekla jako voda a všichni jsme rádi uvítali první vzorek svěžího veltlínku. K degustaci bylo připraveno devatenáct vzorků mladých vín.

 Po vítaném osvěžení přišlo na řadu Rulandské šedé ve výběru z hroznů. Víno s vyšším, ale neobtěžujícím alkoholem, odrůdovou aromatikou a chlebovou chutí s jemnou kyselinkou. Višňovou aromatikou s jemnými podtóny jogurtu zaujalo suché Zweigeltrebe rosé. Sauvignon ukázal typičnost této odrůdy v roce 2011 - aroma papriky, černého bezu a kopřivy, chuť svěží, plná, lehce kopřivová. Mezi suchými víny jsme ochutnali i Muškát moravský, sklízený při cukernatosti 21°NM.

Polosuchá vína zahájil Ryzlink vlašský s krásnou luční aromatikou, plnou a minerální chutí. Ryzlink vlašský byl i součástí cuvée Julie (pojmenované po dceři majitele vinařství Petra Svobody), kde ho doplnil Ryzlink rýnský. Víno z mladé desetileté vinice oslovilo aromatikou rozkvetlé lípy a čerstvě strouhané kůry limetky.

Tramín byl prvním zástupcem vín polosladkých. Víno velmi zaujalo, ale nejen proto, že hrozny pocházejí z Čejkovic, ale díky své čisté aromatice a krásné uhlazené chuti. Zajímavým vzorkem bylo Rulandské bílé, které kvasilo v použitých barikových sudech. Chardonnay s aromatikou exotického ovoce patřilo mezi nejlépe hodnocená vína. Na závěr bílých vín přišla Pálava a Rulandské modré klaret, které bylo nejsladším vínem večera. 

Lehce ovocný Dornfelder otevřel sekci červených vín. Aromatikou švestek a ostružin zaujalo Zweigeltrebe zrající v padesát let starých dubových sudech. Pravým opakem byl Cabernet Sauvignon zrající v tříletých barikových sudech. Aroma pražené kávy, jemné vanilky a černého rybízu se silnou extraktivní chutí a pevnou tříslovinkou potěšilo vyznavače pevných a hutných vín. Závěr obstaral inkoustově temný Neronet s aromatikou mléčné čokolády a černého ovoce s ovocnou chutí.

Naposledy jsme zakrojili do strůčku uzeného a bokoviny a vydali jsme se na zpáteční cestu do Čejkovic. V autobuse jsme znova přechutnali nejlépe hodnocená vína večera a nezbývalo než se těšit na jedno pivečko na odkyselení. Doufejme, že to nebyl jediný povedený výlet za kopečky...