Víno z Čejkovic

Vinařství Konečný na festivalu Víno z blízka!

O víkendu 6. a 7. prosince se odehraje festival Víno z blízka. Třetí ročník akce přiveze do Brna na 250 vzorků vín od 25 špičkových vinařství z blízkých obcí jižní Moravy. Brňané budou moci ochutnat vína v restauracích, vinotékách, ale i v historických městských sklepeních.
Z čejkovických vinařů se Vám osobně představí Stanislav Konečný, který přiveze jak vína bílá, tak i svá vyhlášená červená vína.

Několik slov o vinařství:
Vinařství Konečný Čejkovice začalo plnit vína do lahví v roce 2003, nicméně rodina vyrábí vína již několik generací. Současný produkční sklep byl vybudován v 90. letech. Obhospodařují 4 ha vinic v tratích Noviny, Helezný díl, Novosády a Odměry. Vinařství pěstuje široké spektrum 20 odrůd v integrované produkci se zaměřením na Hibernal, Tramín červený, Rulandské šedé, Sylvánské zelené, Dornfelder, Cabernet Moravia, Neronet, Alibernet a Frankovku. Na práci ve vinici se s pomocí kompletního agrotechnického zařízení podílejí všichni členové rodiny, od řezu až po ruční sběr je vše podřízeno požadované kvalitě. Malé sklepní hospodářství je vybaveno moderními technologiemi pro šetrné zpracování hroznů, kvašením při řízené teplotě a vinifikátory. Mošty se odkalují, zakvášejí ušlechtilými kvasinkami, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Bílá vína se vyrábějí v nerezových tancích, červená vína zrají v dřevěných sudech, část v sudech typu barrique. Vinařství vyrábí zejména přívlastková a speciální vína a to v počtu asi 25 000 lahví.