Víno z Čejkovic

Vinařství Hotař s.r.o.

Na další čtvrteční setkání nás pozval technolog vinařství Hotař, s. r. o. Ing. Marek Herzán. Díky letnímu počasí se konala ochutnávka na terase hotelu Albor. Čekalo nás 13 vín ročníku 2011 a 5 vín ročníků starších.

Na úvod nás čekal velmi zajímavý vzorek v podobě Ranuše muškátové 2011. Příjemné lehké víno na začátek. Další vzorek, odrůdový Muller thurgau s 2g zbytkového cukru a 6,5 kyseliny krásně zapadal do prostředí teplého večera. Svěží, lehce pitelné víno vybízející k neustálému napití. Následovala série 3 vín Rulandského šedého 2011. První rulanda ve výběru z hroznů prošla výrobním procesem mícháním na jemných kvasničných kalech. Hebké, plné víno podtržené výrazným alkoholem. Druhé rulandské šedé výběr z hroznů je vinařstvím produkováno jako mešní víno. Marek na ni nijak nespěchá a plánuje ji lahvovat po ročním naležení. Poslední rulanda opět ve výběru z hroznů, na rozdíl od předchozích dvou vzorků s výraznějším zbytkovým cukrem (20g/l). Víno je krásně ovocně aromatické, v chuti plné a harmonické.

Následoval polosuchý Děvín v pozdním sběru, který byl oceněn na soutěži Vinařské Litoměřice stříbrnou medailí. Chardonnay výběr z hroznů se stalo hitem večera. Výrazná ovocná aromatika, v chuti vyrovnaný poměr zbytkového cukru a kyseliny. Prostě krásné víno.

Rulandské modré ¾ a Merlot ¼ klaret. Víno s 36 g zbytkového cukru. Barvy cibulové slupky. Vůně s výraznými tóny meruňky. V chuti krásně kompotové a malinové. Další vzorek byl pro letošek typický Sauvignon VH s tóny žlutého melounu, angreštu a hluchavek.

Růžovka z Cabernetu Sauvignon PS s 31g zbytkového cukru je velmi povedeným vínem. Pěkná šťavnatá růžovka, která i přes výraznější zbytkový cukr je určitě letním osvěžujícím typem vína.

První červené, které jsme ochutnali byl Dornfelder pozdní sběr. Dominovali zde typické odrůdové tóny černého ovoce především ostružin a borůvek. Následovalo cuvée Cabernetu Sauvignon a Merlotu v pozdním sběru. Představení kolekce vín ročníku 2011 z vinařství Hotař zakončil typicky odrůdový Alibernet v pozdním sběru.

Z vín starších ročníků jsme ochutnali Alibernet PS 2010, Cab. Sauvignon 2010, Merlot ročníku 2009.

Velkou ctí nám bylo ochutnat výjimečné víno, které se opravdu nepije každý den. Marek šáhnul do rodinného archivu a otevřel Veltlínské červené rané ročník 1976!!!! Víno v krásné kondici, při jehož pití zavládlo na terase naprosté ticho. Markovi nezbývá než poděkovat nejenom za toto víno, ale za celou degustaci.