Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic u Libora Veverky

Čtvrtečníci u Libora Veverky

V tradičních čtvrtečních posezeních ve sklípku, si sami navzájem chutnáme a prvotně hodnotíme čejkovická vína, především nového ročníku. Tyto návštěvy jsou nejen užitečnou službou vinařů, při které si vyměňují názory a zkušenosti spojených s výrobou a prodejem vín, ale jsou i příjemným setkáním v kruhu přátel.

Ve čtvrtek 5.června jsem se sešli ve sklepě Libora Veverky a chutnali vína ročníku 2007. Z nabídky jeho produkce dle očekávání zaujal Sauvignon PS (Zlatý z letošních Valtických vinných trhů), který je technologicky velmi dobře zpracován a pro krásnou vůni i chuť je velmi atraktivní. Dále nám chutnalo růžové víno Zweigeltrebe-rose, jež bude svým svěžím a pevným charakterem příjemným společníkem zejména pokrmů v gastronomii. Diskutovaná byla dále také Frankovka a zajimavé Svatovavřinecké-barrique. V této souvislosti byla zdůrazňována nutnost zkvalitnění péče a propagace těchto tradičních moravských odrůd. Zmiňovalo se i použití nových poznatků při školení vína s důrazem na zachování charakteru odrůdy s výraznou redukcí sklizně.. Pojmy jako je tenká struktura, kyselost či agresivní třísla, by díky aplikaci správných postupů mohly z popisu těchto odrůd brzy vymizet. A nejenom to, mohly by se pokusit udržet konkureneceschopnost s módními cabernetovými odrůdami a vsadit na jedinečnost a autentičnosti moravského původu.

Dále se diskutovalo na téma fortifikovaná vína a složitost byrokratických postupů při jejich výrobě. Z toho vyplynula otázka na konkrétní úkony s tím spojené a možti úvahy nad vytvořením společného produktu fortifikovaného vína s originálním názvem spjatý z čejkovicemi (budeme se zabývat totuto myšlenkou i nadále). Další otázkou která padla se týkala použití SO2 ve vinařství. Na její znění: „odkdy se používá ve vinařství síra?“ zodpovíme z veřejných zdrojů.

Na závěr večera jsme nezbytně pochválili novou produkci vinařství Libora Veverky a popřáli mu úspěch.

________________________________________________

Odpověď na otázku: "Od kdy se používá ve vinařství síra?"

10.06.08. Použití síry jako způsobu udržení svěžího a zdravého vína se známo již z dob antiky, jeho konzervační látky byly známy starým řekům a římanům. Doložena je existence římany provozovaných sírových štol na Sicílii, ze kterých díky vulkanickému působení Etny získávali síru velmi lehce.

René Bárta