Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic ochutnali vína od Hyclů a Plundráků

Nejen vínem je člověk živ, aneb nejen vína profesionálních vinařů formují naše chuťové buňky...
V Čejkovicích se nalézá nespočet "hobby vinařů", kteří se výrobě vína věnují ve svém volném čase a vína vyrábí pro pokrytí vlastních a rodinných potřeb.
Někteří z nich se také účastní našich pravidelných čtvrtečních ochutnávek, a proto jsme tento čtvrtek věnovali prostor také jejich vínům. Jelikož tito vinaři většinou nedisponují prostory pro ochutnávky větších skupin (čtvrtečníci čítají někdy i kolem 20 účastníků), přinesli dva z nich svá vína do restaurantu Zlatý kopeček.
Tomáš Plundrák a Martin Hycl patří k mladým pokračovatelům rodinných mikrovinařství, kteří zde prezentovali výsledky společné práce otce a syna, popř. dalších členů rodiny.

Na degustaci se sešlo 20 vín. Vzhledem k tomu, že se jednalo o vína dvou vinařství, byla jejich paleta velmi pestrá. Povětšinou se vyznačovala plnějšími víny vyšších kyselinek v kombinaci se zbytkovým cukrem, k nalezení byla i vína s elegantní svěžestí a ovocným tělem. U  části vín byl lehce zvýšený obsah volné síry, což je vzhledem k rannému stadiu zrání vína a "selskému" způsobu výroby pochopitelné. Z prezentovaných vzorků zaujmul nejvíce svěží a atraktivní Tramín od Hyclů, od Plundráků pak líbivý vzorek Zweigeltrebe, s pěkným ovocným tělem. Perličkou na závěr bylo Plundrákovo Svatovavřinecké ročník 2004(!), na domácí podmínky neuvěřitelně harmonické a příjemné zralé víno vysoké perzistence, které by mohlo být ozdobou kolekce leckterého profesionálního vinaře.

K perličkám večera: Z všeobecné diskuse o vínech bylo vyfiltrováno prazvláštní slovo "KENTUS", kterým nám vinař označil původní, méně líbivou chuť dnes výtečného Svatovařineckého...

Přílišný tlak ručního lisu působící na vinné hrozny (který může mít za následek hořkost ve víně) byl pak vyjádřen obratem "dotahnůt před kostelem a eště aj po kostele..." (myšleno dotáhnout páku lisu než se jde na mši svatou a ještě jednou po návratu...) :) .

Dnešní ochutnávka byla opět nesmírně poučná. Je velmi zajímavé porovnávat vína vyrobená profesionálními a selskými metodami. Ač byly dle očekávání v čistotě zpracování rozdíly zřejmé, i tato ochutnávka vín byla příjemným ujištěním, že i v malých rodinných sklípcích mohou vznikat velmi dobrá a unikátní vína. Je radost takováto vína v Čejkovicích nalézat.

René Bárta