Víno z Čejkovic

Vinaři z Čejkovic na návštěvě ve vinařství Opluštil

Druhý aprílový čtvrtek jsme se sešli v jednom z vinařství, nacházející se v těsné blízkosti "studýnky" (kterou právě tito vinaři nově zrekonstruovali), ve vinném sklepě rodiny Opluštilů.

Toto malé vinařství hospodařící na ploše 1,5 ha vede Jindřich Opluštil, a to ve svém volném čase. Při výrobě vína většinově aplikuje převážně tradiční technologické postupy tak, jak se se naučil od svých předků. U takto zpracovávaných vín si zachovává ve svém sklepě původní styl moravských vín s jemnými třísly a kyselinkami, který je v okruhu jeho stálých zákazníků velmi oblíben.
Rukopis tohoto vinaře obohacuje v poslední době také částečná aplikace poznatků moderního vinařství a přizpůsobení se trendům současného trhu, kdy u výrazné části zákazníků stoupá obliba vín s výraznými primárními aromaty a jemným zbytkovým cukrem.

Ochutnávka vín zde obsahovala 12 vzorků vín. Z těch bílých zaujalo především velmi líbivé Veltlínské zelené z atraktivní a svěží kořenitostí, z vín červených pak odrůda Modrý portugal, která odrážela autenticitu vína zdejšího “terroir“.

I při dnešní návštěvě se mluvilo nejen vínech daného vinařství, ale diskuse se točila také kolem obecných témat. V rámci technologického zpracovávání bílého vína zazněl zajímavý termín „silikonová vína“, který v tomto případě měl vyjádřit nevhodně zvolený postup při aplikaci technologických postupů (vztah odrůdy, jejího stupně vyzrání a šlechtěných kvasinek), kdy dochází ke ztrátě původního charakteru vína.

Hodně prostoru se v diskusi věnovalo také odrůdě „Merlot“ a jejího předurčení do červených kupáží a naopak o náročnosti jejího zpracování (v rámci našich podmínek) jako vína čistě odrůdová.

Také toto setkání při víně u Jindřicha Opluštila přispělo dalšími novými poznatky k rozšíření znalostí na naší cestě za tajemstvím vín a vín z Čejkovic.


René Bárta