Víno z Čejkovic

Vinař s velkým srdcem - Víťa Křížák

Pro některé je vinařina živobytím, pro některé koníčkem. Jedním takovým je Víťa Křížák, který nás pozval k ochutnávce svých vín. Samozřejmě, že jsme pozvání s radostí přijali.

Na zavínění jsme ochutnali mladý Müller thurgau. Víno bylo velice povedené, aromaticky čisté,ovocné, v chuti šťavnaté. Následoval Muškát moravský, hrozny o cukernatosti 19,5 °NM. Víťovou oblibou jsou aromatické odrůdy a tak jsme ochutnali jako další Irsay oliver. Velmi zdařilé lehké víno, svěží, čisté jak v chuti, tak ve vůni.

Rosé jsme ochutnali z Frankovky. Víno lososové barvy s aromatikou lesních jahod a malin. Nasazenou laťku Víťa udržel s následným Chardonnay s oříškovo kořeněnou vůní a chlebovou dochutí. Zatím nejtypičtější zástupce ročníku 2013, ale velmi harmonické víno. Z ryzlinkových odrůd jsme ochutnali Ryzlink rýnský s velmi vysokým zbytkovým cukrem a nižší kyselinkou a Ryzlink vlašský, jenž byl ukázkou čistoty a odrůdovosti.

Již opomíjenou odrůdou v moravských sklepech se stává Svatovavřinecké. Že toto víno k nám na Moravu patří nám Víťa dokázal mladým vzorkem ovocité vůně a plné kulaté chuti.

"...máchal sem ho v kadi..."

Dalším typickým moravákem je Modrý portugal, který kvasil při vyšší teplotě. Pro porovnání ročníků jsme ochutnali Rulandské modré 2013 a 2012. Mladá rulanda byla velmi příjemná, ovocitá až černorybízová. U starší rulandy se rok na lahvi projevil velmi pozitivně.

"...loni bylo řečeno eště počkej deset let, tak eště rok počkáme..."

Novým Víťovým pokusem bylo slámové víno z odrůdy Frankovka. Leželo na hůře na slámě, lisoval jsem ho při cukernatosti 29°NM. Velmi zajímavý vzorek, čistý, pěkně ovocitý s převahou pomerančů.

Letošní ročník byl pro Vítka velmi složitý. V období vinobraní byl indisponován a čtrnáct dní nemohl z lůžka. V tuto dobu to za něj odpracovaly ženy, které Víťa koučoval po telefonu. I díky tomu ty vína měli velmi zajímavý rukopis :)