Víno z Čejkovic

Veselá degustace ve sklepě u Vítka Křížáka

Ve čtvrtek jsme zavítali k veselému a s vtipem pro život zrozenému četníkovi z Kobylí, nyní žijícímu v Čejkovicích – Víťovi Křižákovi, který nedávno oslavil své čtyřicáté narozeniny. Sice už pěknou řádku let obhospodařuje cca 3000 sazenic v katastru Čejkovic, ale pár vinohradů má stále i v Kobylí. Podobou nepřipomíná ani z daleka Louise de Funého ze známé francouzské komedie Četník ze Saint Tropez, ale svými hláškami a připomínkami až moc...:))

Pokusíme se Vám, alespoň z malé části přiblížit skvěle prožitý večer u tohoto sympaťáka, který sice člensky nepatří do sdružení Čtvrtečníci, ale srdcem určitě ano a o to víc si vážíme jeho pozvání do sklepa…

Na začátek degustace, která se skládala ze šestnácti vzorků, jsme dostali do skleniček svatomartinský Müller Thurgau s cca 19° NM při sběru, sbírán v listopadu – výborný vzorek a hlavně stále v kondici.

 

K tomuto vínu Víťa dodává: „ Hoši, kurňa, já nevím, ale já si nemůžu na letošní výnos vůbec stěžovat, mám toho pár hlav a měl jsem takou úrodu, že jsem se nestačil divit…no ale je pravda, že jsem trochu posbíral nechtěně i sůsedovi, tak možná to bude i tím.“ Druhým vzorkem bylo Veltlínské Zelené, dále Ryzlink Vlašský s 21° NM při sběru z trati Odměra, Ryzlink rýnský s 22° NM při sběru a Neuburské, které Víťa dokupuje z nedaleké dědinky. „Neiburk mám z Moravského Žižkova, tuto odrůdu vysazenou zatím nemám, proto toho mám jen pár stovek litrů. Koupil bych víc, ale traktor toho víc neuvezl a mě se už tak nechtělo podruhé do toho Žižkova jet, tak se musím spokojit s tímto.“, dodává opět s humorem Vítek.

Po Neuburském jsme ochutnali Chardonnay s 22° NM při sběru, Muškát Moravský, Irsai Oliver a Frankovku rosé. Chardonnay mělo krásnou harmonickou vůni, Muškát Moravský ve vůni připomínající čerstvou meruňku, Irsai Oliver ve vůni připomínající odrůdu Pálavu a Frankovka rosé s krásnou lososovou barvou a ještě lepší chutí - všechno skvělá svěží vína. Po těchto bílých vínech jsme ochutnali dalších 6 vzorků červených. Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Rulandské modré ročníku 2016 ležící v sudu, Modrý Portugal ročníku 2015, Svatovavřinecké 2015 a ještě jednou Pinot Noir, ale v ročníku 2015, také ležící v sudu – tohle víno nás zaujalo. Na jazyku cítíme ostružiny spolu se smetanou, příjemně kořenité, všichni se shodujeme na fantastické Rulandě. „Vím, že se Vám ten projev sudu nezdá až tak výrazný, ale chápejte, mám moju, já chtěl na Vánoce několik nových barikových sudů, hlavně na Pinoty, moja chtěla novou fasádu, můžete dvakrát hádat, co vyhrálo“, vysvětluje nám Víťa...:))

 

 

LK