Víno z Čejkovic

Ve vinařství Škrobák

Další ze čtvrtečnických večerů jsme strávili ve Vinařství Škrobák, kam nás pozvali Martin a Stanislav Škrobákovi. Tradičně na nás přichystali vinařský půlmaraton, co se do počtu vzorků týká. Z lehčích vín bych vyzvedl kabinetní Ryzlink vlašský a velmi povedené Sylvánské zelené v pozdním sběru. Označení "double" panenské si zasloužilo Rulandské šedé, výběr z hroznů. Jedná se o přepěstovanou záclonu na klasické vedení. Při sběru nebyly posbírány všechny hrozny, část zůstala na keři a po dalších třech týdnech byly posbírány. Zralost dosáhla výběru z bobulí. Víno s patnácti procenty alkoholu nyní leží v novém akátovém sudu.
Velmi expresivní s vůní kvetoucích akátů a s lehkým zbytkovým cukrem se prezentoval Hibernal. Vůně burákového másla a vanilky charakterizovali Chardonnay. Toto víno se stalo nedávno šampionem čejkovické výstavy vín. Vlajkovou lodí tohoto vinařství je odrůda Aurelius. Letos opět velmi povedené víno s vůní meruněk a vyšším zbytkovým cukrem.
Jediným vinařství v České republice, které vyrábí v přívlastkové kvalitě růžové víno z odrůdy Alibernet je právě Vinařství Škrobák. Růžové víno sytější barvy s tóny rybízu a černého ovoce.
Rmut z odrůdy Frankovka ležel do silvestra na slupkách. Nyní zraje víno ve starém sudu většího objemu. Zralost výběru z hroznů se projevila v zajímavé ovocné aromatice a jemné chuti s příjemnou tříslovinou. Velmi povedený byl Dornfelder a především Modrý portugal, který opět vyzrál do výběru hroznů. Ovocné vůně s převahou povidel byly u André. Hrozny se sklízeli těsně po svatém Martinovi a tohoto vína je vyroben pouze jeden barikový sud.
Závěrem jsme si srovnali několik Rulandských modrých. Nejvýraznější byl ročník 2014 ze čtyřicet let staré vinice. Víno bez přidání oxidu siřičitého do března 2016 na jemných kalech. Vyrobeno ve dvou sudech. Jeden nový a jeden použitý. Velmi pěkné víno s velkým potenciálem.