Víno z Čejkovic

Úspěch Vína z Čejkovice v Salonu vín 2017

Čtvrtečníci v Salonu vín…

 

I letos se můžou Čejkovičtí vinaři pochlubit oceněním, kterého jen tak někdo nedosáhne. Do Salonu vín se probojovala hned pětice vinařství z našeho sdružení.

            Salon vín, jak každý jistě je národní soutěž vín ČR. V rámci soutěže je každý rok vybráno nejlepší víno s titulem "Šampion", dále "Vítězové kategorií" a "Nejlepší kolekce". Sto nejlepších vín soutěže je oceněno zlatou medailí Salonu vín ČR.

Letos Víno z Čejkovic v salonu vín zastupují tato vinařství:

Templářské sklepy Čejkovice, Vinařství Bíza, Vinařství Mezi sklepy, Víno Škrobák a Zemědělská a.s. Čejkovice.

 

Charakteristika vín:

Templářské sklepy Čejkovice - Chardonnay 2013 v pozdním sběru.

charakteristika vína:

Barva vína je slámová až zlatavá. Vůně je výrazná, tvořená tóny kandovaného ovoce, vanilky a žlutého zahradního ovoce. Chuť je krémová až smetanová s typickou burgundovou chlebovinou a lehkým dotekem dubového dřeva (2,7 g/l zbytkového cukru, 5,6 g/l kyselin, 12,5 % alkoholu).

 

Templářské sklepy Čejkovice - Sauvignon 2015, pozdní sběr

charakteristika vína:

Víno s barvou žlutého melounu s citronovými odlesky nás zaujme svěží vůní zralého angreštu a zelené broskve s příjemnou kořenitostí. Ve vydatné chuti nejvíce vystupuje zralý, žlutý meloun, podpořený pobízející šťavnatostí, jemnou mineralitou a zemitostí zaprášené polní cesty (9,8 g/l zbytkového cukru, 6,9 g/l kyselin, 13 % alkoholu).

 

Templářské sklepy Čejkovice  - Hibernal 2015, pozdní sběr

charakteristika vína:

Barva vína je jasně zelenožlutá až zelenkavá. Vůně je intenzivně ovocná, rozpoznáme černý rybíz, zralý angrešt a kvetoucí bez. Ve šťavnaté a pobízivé chuti dominuje zralá nektarinka, kompotovaná broskev, doplněná pikantností zeleného kiwi a žlutého melounu. 7,1 g/l zbytkového cukru, 6,2 g/l kyselin, 13 % alkoholu (7,1 g/l zbytkového cukru, 6,2 g/l kyselin, 13 % alkoholu).

 

Vinařství Bíza (Ing. Petr Bíza) – Chardonnay 2015, pozdní sběr z viniční trati Stará hora v Čejkovicích

charakteristika vína:

Bohaté aroma manga a žlutého melounu přechází do vůně vyzrálých hrušek a ananasu. Chuť zralých plodů kiwi, hrušek a citrusových plodů je snoubena s lahodnou šťavnatou kyselinkou (5 g/l zbytkového cukru, 6,6 g/l kyselin, 13,1 % alkoholu).

 

 

 

 

 

 

 

Zemědělská a.s. Čejkovice – Rulandské bílé 2015, jakostní víno odrůdové.

charakteristika vína:

Víno zelenožluté barvy s jemnou květnatou vůní, plné extraktivní chuti připomínající chléb (8,4 g/l zbytkového cukru, 6,9 g/l kyselin, 13,1 % alkoholu).

 

Vinařství Mezi sklepy (Libor Pavka) – Hibernal 2015, výběr z hroznů

charakteristika vína:

Vůně je velmi intenzivní připomínající broskev a červený rybíz. Chuť je robustní, kořenitá, s pikantní kyselinkou (27,2 g/l zbytkového cukru, 6 g/l kyselin, 13,2 % alkoholu).

 

 

 

Víno Škrobák (Ing. Stanislav Škrobák) – Aurelius 2015, výběr z hroznů

charakteristika vína:

Barva svítivě zlatá se zelenými podtóny. V ovocité vůni nalezneme sušené meruňky, zelené bonpari, broskve a včelí plásty. Nasládlá, medová chuť je plná kandovaného ovoce (31,5 g/l zbytkového cukru, 7,2 g/l kyselin, 13 % alkoholu).

 

 

Víno Škrobák (Ing. Stanislav Škrobák) – Tramín červený 2015, výběr z hroznů

charakteristika vína:

Víno má krásně zlatou barvu s lehounce slámovými okraji. Krásná, elegantní vůně pomerančového likéru, červeného grepu, mandarinkové kůry a okvětních plátků růží. Plná, kořeněná chuť s dotekem vanilky, zakončená elegantním projevem zbytkového cukru (31,8 g/l zbytkového cukru, 6 g/l kyselin, 13 % alkoholu).

 

 

 

 

Těší nás úspěch Čejkovických vinařů a máme radost, že Víno z Čejkovic je vidět ..:)

Všem oceněným gratulujeme.

 

Všeobecné info...

V letošním roce se do Salonu vín České republiky 2017 probojovalo celkem 79 vín bílých, 18 vín červených, 2 vína šumivá a 1 víno růžové. Odrůdová skladba čítá celkem 24 odrůd révy vinné a 6 vín cuvée. Z bílých odrůd v letošním ročníku nejvíce uspěli Ryzlink rýnský (14 vz.), Rulandské bílé (12 vz.), Veltlínské zelené (11 vz.), Chardonnay (10 vz.), Ryzlink vlašský (6 vz.) a Sauvignon (5 vz.). Z červených odrůd Rulandské modré (4 vz.), Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon(3 vz.) a Merlot a Svatovavřinecké (po 2 vz.). Z hlediska jakostních kategorií převažují pozdní sběry (55 vz.) a výběry z hroznů (19 vz.). Nejvíce zastoupenými ročníky jsou ročník 2015 s 77 víny a ročník 2013 s 16 víny.