Víno z Čejkovic

U vín Pavla Novotného

Negativní dopad ročníku 2014 v množství vyrobeného vína i v šíři odrůdového spektra se projevil i ve vinařství Pavla Novotného. Výhodou je, že jsme měli možnost ochutnat nové odrůdy v tomto vinařství a jak zaznělo z úst vinaře, tak není zájem mít širokou nabídku odrůd. Spíše se zaměřit na množství lahví a udržet či zvýšit kvalitu vín.
Novinkou v nabídce vín je Ryzlink vlašský. Vyrovnané množství zbytkového cukru a kyselin, lehkost v chuti a jemná odrůdová vůně předurčuje toto víno do gastronomie k snoubení především s rybami či zeleninovými saláty. Jemnou květnatostí s tóny zavařených meruněk se prezentoval Ryzlink rýnský.
Lehce pepřové s ovocnou vůní bylo Veltlínské zelené. Šest gramů zbytkového cukru a osm gramů kyselin v tomto víně evokuje k dlouhodobému popíjení.
Frankovka rosé s jahodovo-malinovou barvou a krásnou ovocnou chutí jahodové dřeně již patří mezi vína polosuchá. Velmi příjemné roséčko pro široké spektrum vínomilců.
Dalším polosuchým vínem byl Sauvignon s výraznou aromatikou hluchavek, angreštů a sušeného lipového květu. V chuti šťavnatý s dominancí zbytkového cukru. Závěrečným bílým vínem byl silně aromatický Hibernal. Toto víno si získalo nejvíce sympatií u většiny degustujících. Výrazná aromatika angreštu a rybízu a plná chuť s vyšší kyselinkou tomuto vínu přímo svědčili.
Z červených vín jsme ochutnali Neronet kvasící na rmutu pouze dva dny. Víno tmavé barvy s jemným štychem barikového sudu a jemnou kyselinou nás velmi potěšilo.
Novinkou pro tento rok je chorvátová záležitost DEYSI. Víno postavené na aromatice a chuti lesních jahod s vyšším zbytkovým cukrem a svěží kyselinou. Velmi čistě vyrobené a velmi svěží víno.
Abychom se brzo nerozešli otevřeli pánové ještě několik vín z ročníku 2013. Silný potenciál ukázalo především Rulandské šedé ve výběru z hroznů s chlebovou vůní, bohatou chutí a pevným alkoholem. Bylinkové aroma a jemná vůně sušeného sena bylo aromatickým projevem Sylvánského zeleného. Velmi příjemný byl Muškát moravský s vůní limetek a citronu.
Závěrem přišel jemně nazrálý Ryzlink rýnský a Merlot s perníkovým aroma.