Víno z Čejkovic

U Pastorků nakonec došlo aj na koštýř

V uplynulém týdnu jsme přijali pozvání k Pastorkům, k Jirkovi a Pavlovi. Nabídnuto nám bylo přes 20 vzorků v láhvi a nakonec došlo i na „koštýř“. Co Vám budeme povídat, prostě skvělý pánský čtvrteční večer. Večer jsme započali svěžím, bohatým na vůni Müllerem Thurgau s 5,1 g/l kyselinek a 11% alkoholu. Startovacímu vzorku nemáme co vytknout. Po Mülleru jsme do sklenic dále dostali Ryzlink vlašský (MZV) s 7,2 g/l cukru, barikový Tramín červený z ročníku 2016 a Hibernal v pozdním sběru. Hibernal PS pochází z nově vysazené vinice, obsahuje 13% alkoholu, 5,7 g/l zbytkového cukru a 6,7 g/l kyselin - překrásný odrůdový Hibernal s typickou nenásilnou „Hibernalovskou“ vůní. Jirka s Pavlem opět podotýkají, že každé bílé hrozny několik hodin macerují. Po Hibernalu jsme dále ochutnali Chardonnay v pozdním sběru s 6,5 g/l kyselin a 12% alkoholu, Rulandské šedé z trati Niva hrbatá, Děvín, polosuché roséčko z André, nutno říci, že s krásnou vůní citrusů a pak následovala pecka v podobě Ryzlinku Rýnského. „Rýňák 2017 v pozdním sběru leží v nádobě s minimální sírou, stále na kalech bez míchání. Zatím nám dělá velkou radost, a pokud se nic nepokazí, vypadá to na velké víno“, dodává Pavel. Rýňák má 14 g/l zbytkového cukru, 7,8 g/l kyselin a opravdu vybočuje z řady. Je to velmi pěkný vzorek. Ve vůni lze také cítit nádech heřmánku. Další peckou bylo Chardonnay ze čtyř sudů ročníku 2017. „Chardonnay leží ve čtyřech sudech, jeden sud akátový a zbylé tři dubové. Každých 14 dní promícháváme. Šťáva měla 23 °NM při sběru. Zatím opět bez jediného gramu síry. Naší zásadou je, že když už se rozhodneme dát něco do sudů, tak to musí být výhradně z vyzrálých hroznů, nikdy nepraktikujeme nic jiného“, dodává pro změnu Jirka.

Po bílých vzorcích jsme přesedlali na vína červená. Začali jsme vzorky: Cabernet moravia ročníku 2017 (0,4 g/l zbyt.cukr), nesířený Dornfelder 2017 s třešňovými tóny, Dornfelder 2016 ze sudu druhého plnění a pak jsme se dostali k Rulandskému modrému v několika variantách. Pinot PS 2016 ze sudů v poměru 50% nový barrique, 50% sudy již minimálně druhého plnění, víno s vyšším obsahem třísla a plánem ještě stále nechat minimálně rok ležet v sudech. Lahodný Pinot PS 2015 ze sudu, kde ležel přes dva roky - od listopadu 2017 již v láhvi a nakonec marmeládový Pinot 2017 stále ležící na sudu. Není co dodat, nutno zažít. Slovy klasika – co Tě nezlomí, dá Ti sílu, moudrost a ponaučení… My odcházíme nezlomeni, posíleni a mile ponaučeni.