Víno z Čejkovic

U Lukáše Hlineckého

Lukáš Hlinecký je znám jako velký srdcař a zastánce široké nabídky vzorků vín. A ani v letošním roce tomu nebylo jinak.Úvodem jsme ochutnali několik jakostních vín, ze kterých bych vyzvedl výborné Sylvánské zelené a svěží grepové Veltlínské zelené.
Přívlastková vína otevřel zcela netradičně Tramín červený. Jemně banánový se znatelnými tóny růží. Víno suché s minimální macerací hroznů. V letošním roce Lukáš ubral na růžových vínech. Ochutnali jsme Zweigeltrebe rosé s aromatikou malinovo-jahodového vitacitu a Frankovku rosé s vyšším zbytkovým cukrem.
Ryzlinky rýnské byly dva. Jeden sbíraný až pátého listopadu, který byl velmi těžko lisovatelný a dosáhl kabinetní cukernatosti, v této chvíli ještě na jemných kalech. A druhý ryzlink s aromatikou meruněk, znatelnou plností a kulatostí v chuti.
Velmi dobrým tahem tohoto vinaře se ukázalo vysázení rezistentní odrůdy Solaris. Je to odrůda vyšlechtěná v roce 1975 v Německu, ale své právoplatné místo si získává až v těchto dobách. Hrozny dosáhly cukernatosti 23°NM a víno z nich bylo velmi aromatické, košaté s příjemným zbytkovým cukrem.

"...s tvým životním stylem tady musíš vydržet do pětašedesáti..."

Odrůda Chardonnay byla zastoupena opět ve dvou vzorcích. První příjemně esterový vzorek s převažující vůní banánů a exotického ovoce a nízkým zbytkovým cukrem. Druhý vzorek byl vyloženě na zbytkovém cukru.
Závěrem přišlo ještě Rulandské šedé s jemnou chlebovou vůní.
Řada červených vín byla podstatně kratší. Po jemné Frankovce přišlo ovocné André s plnou chutí a jemnou tříslovinou. Sytě červený Dornfelder zaujal višňovou aromatikou a jemnou nekyselou chutí plnou ovocných tónů.

"...kaďa s topítkem je vinifikátor s pokaženým mícháním..."

Na závěr přišel Lukášův Morabernet. Cuvée odrůd Cabernet moravia a Alibernet. Plné hutné víno s vůní máků a kakaa.