Víno z Čejkovic

Svatý Martin přijel do Čejkovic na žehnání mladého vína na vraníkovi

Těší nás zájem médií o dění v Čejkovicích, proto nabízíme k přečtení další článek z Hodonínského deníku, který poukazuje na zhodnocení letošního ročníku Svatomartinských a mladých vín….:)

Na osmý ročník akce, která se konala na nádvoří čejkovického zámku, však sníh nepřivezl. „Pravidelní návštěvníci si už zvykli, že máme vraníka. Smůlu nám zatím nepřinesl, stejně tu sníh nebyl už pět let," smál se Lukáš Hradil, předseda sdružení Čtvrtečníci, z jehož vinic svatomartinský mok vzešel.

Návštěvníky přivítal silný vítr, který se na nádvoří točil. Proto se téměř všichni šli ohřát k čaji nebo kávě. Do toho jim zpíval čejkovický mužský sbor Révokaz. Po slavnostním požehnání mladého vína se už mohlo začít ochutnávat. „Nabízíme osmapadesát vzorků svatomartinského a mladého vína od osmadvaceti vinařů," poukázal čejkovický starosta Pavel Novotný.

Davy proudily hlavní branou, aby mohly ochutnat mladé víno, které bylo ještě před necelými dvěma měsíci ve vinicích. Podle starosty bude ale to nejkvalitnější víno až po Novém roce.

I tak má svatomartinská tradice v Čejkovicích každý rok čím dál více příznivců. „Návštěvnost každý rok stoupá zhruba o sto lidí. Letos počítáme ještě s větším zájmem, protože svatý Martin vyšel na pátek," zhodnotil Hradil. Také odhadl, že se v pátek na nádvoří hotelu sešlo kolem osmi set návštěvníků.

Ti dávali podle předpokladu vinařů přednost bílým sladším vínům. „Je to momentálně moderní. Snažíme si ale zákazníky vychovávat a učit je i na jiné druhy," dodal Hradil, který dává přednost plnějším červeným vínům.

Známku svatomartinského vína se podařilo v Čejkovicím získat třinácti vinařstvím. Do všech koutů České republiky poputuje zhruba padesát tisíc lahví. Zbylých patnáct vinařství nabízelo vína mladá. Mezi nimi a svatomartinskými víny ale v podstatě není žádný rozdíl. Ten je jen ve značce, čili v názvu na etiketě.

Až měli návštěvníci ochutnávání dost, rozešli se na slavnostní obědy do blízkých restaurací.

Zdroj: Hodonínský deník