Víno z Čejkovic

Svatomartinské 2009

11. hodina a 11. minuta odbila a za zvuku fanfár všechny zúčastněné přivítal náš „zpívající“ pan starosta Pavel Novotný slovy: „Očekávali jsme sníh, ale když ten nepřišel, objednali jsme vám alespoň déšť, aby si to dnes všichni pořádně užili!“ A já myslím, že užili!

Poté se na nádvoří čejkovického zámku přiřítil sv. Martin na svém věrném bílém koni a přivezl nám džbán pravého svatomartinského vína. Čejkovičtí vinaři jej s radostí přivítali, pan farář vínu požehnal a pak už šlo jen slyšet cinkání skleniček za zpěvu mužského sboru Révokaz. Degustace začala.

K ochutnání bylo připraveno 29 vzorků svatomartinských vín od 14-ti vinařů. A jaké vína můžeme 11. listopadu ochutnat? Z bílých odrůd je to Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, z odrůd červených pak Modrý Portugal a Statovavřinecké. Také nesmíme zapomenout na růžová vína, které mohou vinaři vyrobit opět z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Nemohl také chybět „pozdní“ oběd v podobě pravého svatomartinského menu – husí paštika, teplá polívčička, vynikající husa se zelím a jablečný „štrůdl“ nakonec.