Víno z Čejkovic

Svatomartinská vína jsou vybrána!

Ve čtvrtek 29. října proběhlo druhé závěrečné kolo hodnocení vín, usilujících o získání možnosti používat od 11. 11. značku Svatomartinské. Celkem za obě kola hodnocení vinaři přihlásili 445 vzorků vín, z kterých uspělo 369. Vyšší zájem o Svatomartinská vína se projevil nejen v množství přihlášených a úspěšných vín, ale také v počtu vinařů, kterých v obou kolech hodnocení uspělo 113. Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu dodají vinaři na trh cca 2 300 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2015.

Nejrozmanitější nabídku, tedy největší počet vzorků Svatomartinských vín najdeme letos u bílých vín (167). Svatomartinských odrůdy Müller Thurgau bude 97, Muškátu moravského 44 a Veltlínského červeného raného 23. Bílá Svatomartinská vína doplní 3 vína cuvée, neboli směs z více uznaných odrůd.

U růžových vín a klaretů budeme letos vybírat ze 103 vín. Růžových Svatovavřineckých bude 61, Zweigeltrebe 31, Modrého Portugalu 10 vín a 1 cuvée.

Červených Svatomartinských vín nabídnou vinaři, vinotéky, obchody a restaurace 99; Modrého Portugalu 61, Svatovavřineckého 36 vín a 2 cuvée.

„Dokladem kvality ročníku je i procento úspěšných vín. Zatímco loni komise přidělila možnost používat známku Svatomartinské jen necelým 80 % vín, letos to bylo cca 83 %. Vinařů, vzorků i lahví vín tak letos bude historicky nejvíce. Letošní Svatomartinské bude navíc ještě o něco kvalitnější, než na co jsou milovníci těchto prvních vín ročníku zvyklí,“ komentoval po skončení hodnocení Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Zdroj: www.wineofczechrepublic.cz