Víno z Čejkovic

Svatomartinská vína jsou otevřena!

Pro milovníky vína svátek, pro vinaře stres a shon. I tak se dá popsat, co znamená svatomartinské víno pro jednotlivé strany. Není nad to, když už je lahev svatomartinského v kartonu a připravena jen na otevření. To už se těší všichni. Ten den konečně přišel a vy jste mohli spolu s námi ochutnat první mladá vína na nádvoří zámku, kde se prezentoval celý tým Čtvrtečníků. Vzorků bylo dostatek a určitě si každý našel svého šampiona, jak ve vínech bílých, růžových, tak i červených.
Svatý Martin na nás nezapoměl a přivezl první mladé víno ročníku 2012 včas. K požehnání jsme využili služeb nového pana faráře, který kvůli tomuto "vinařskému svátku" musel upravit svůj nedělní program mší.
Hosty přivítal místní pan starosta a k dobré náladě přispěli svým zpěvem mužáci z Révokazu.
Svatý Martin nejenže nepřijel na bílém koni, ale vzal sebou také silný vítr. Chvílemi vykouklo sluníčko a prohřálo naše kabáty na optimální teplotu. Zevnitř zahřály vzorky z pálenice od Konečných a i ten vítr se nakonec zdál jakoby nebyl.
A jaké je konečné resumé letošních svatomartinských vín?
Vyrobeno bylo přibližně 2 200 000 lahví tohoto vína. Kvalita letošních hroznů v době sklizně byla velmi dobrá. Hrozny byly zdravé, vyzrálé a sklízely se brzo, takže měl vinař dostatek času na zpracování. A vína? Ty jste přeci koštovaly. A někteří ještě koštují.
Čtvrtečníci děkují všem za návštěvu a těší se na další akci. A pro toho, kdo se nezúčastnil je tu fotogalerie.