Víno z Čejkovic

Středeční čtvrtek v Zemědělské a.s.

V nezvyklý den jsme se sešli v místní Zemědělské a.s., abychom ochutnali mladá vína z ročníku 2010, ale také nějaký starší vzorek, jejichž archivací je tato společnost proslulá.

Počasí nás mnohých vyhání ze studených sklepů do vyhřátých vinic a tak se již nescházíme v plném počtu jako obvykle. Někteří již dovádějí na dovolených jak v tuzemsku, tak v zahraničí a nabírají síly před blížícím se vinobraním.

Zemědělská a.s. v současné době hospodaří na 230 ha vinic, z nichž 200 ha je plodných, 30 ha mladých a 4 ha podnožové révy. Průměrné stáří vinic je asi 16 let, což svědčí o dobré hospodářské politice podniku. Ročně se vysazuje 3-5 ha nových vinic.

Ochutnávku jsme začali jakostním Veltlínským zeleným  2010, který působí velmi příjemně, odrůdově. Jako další byl Müller thurgau, jenž po prvním přivonění působil tramínovým štychem. Největší nadšení zvedlo Chardonnay, výběr z hroznů. Toto víno pochází z velmi aromatických klonů a patří každoročně mezi nejméně kyselé Chardonnay v Čejkovicích, což v loňském ročníku bylo velmi pozitivní. Jak nám prozradil technolog vinařství Karel Michna: "...dyž to dovezli, tak se z teho prášilo...", ale i tak pečlivým školením dokázal vyrobit silné, plné víno, které má i potenciál zrání v barikových sudech. Bílá mladá vína jsme zakončili lehkým, nevtíravým jakostním Tramínem a Rulandským bílým v pozdním sběru, jenž ležel dlouhou dobu na jemných kvasničných kalech. Z červených vín jsme ochutnali jakostní Zweigeltrebe a velmi povedený jakostní Modrý portugal. Vždyť portugaly patří do Čejkovic!

Každý z nás se určitě těšil, že Karel vytáhne něco staršího. Dočkali jsme se.

U archivních vín jsme si mohli zavzpomínat na ročník 2000 - Ryzlink vlašský p. s. a 1999 - Tramín p. s., který byl v roce 2000 v Salonu vín ČR. A jak se říká: "...u starých vín nehodnoťme, ale vzpomínejme a diskutujme..." Nutno dodat, že oba byli v perfektní kondici.

"My máme pod sudama taky vína z teho ročníku..no šak sa nediv, dyž jich tehdá od Vás nikdo nechtěl..."