Víno z Čejkovic

Středeční čtvrtek u Jirky Radochy

Hokejovému čtvrtfinále muselo ustoupit čtvrtečnické setkání, ke kterému nás pozval Jiří Radocha. Čekala nás dlouhá řada převážně suchých vín. Přivítacím vzorkem bylo frizzante z odrůdy Zweigeltrebe s velmi ovocitou aromatikou a cukrem 12 gramů. Jirka rozdělil svá vína do dvou řad. První je tzv. fresh řada, z které jsme ochutnali pět vín. Jedná se většinou o kabinetní vína s nižším alkoholem, výraznou aromatikou a svěží chutí. Z této řady velmi zaujal Müller thurgau a Muškát moravský.

"...tak jak muškáty nemosím, tak toto bych mohl aj pit..."

Ve fresh řadě je i velmi povedené rosé z Frankovky a klaret z Rulandského modrého, který svojí bohatou aromatikou připomínal cabernet.
Druhou řadu vín otevřelo Sylvánské zelené, kvašeno bez přídavku kvasinek. Vůně lučního sena a jemná travnatost spolu se šťavnatou chutí dávají tomuto vínu velkou budoucnost. Velmi výrazné bylo Veltlínské zelené. Vůně připomínající sauvignon jako angrešty, grepy a skvělá ovocná chuť zaujala většinu přítomných. Bez přídavku kvasinek a částečně v barikovém sudu kvasilo Chardonnay. Částečné odbourání kyseliny jablečné bylo znatelné hned při prvním napití. Plné víno s bohatou chutí a máslovou aromatikou. Vůně přezrálých banánů a citrusových plodů charakterizovala Rulandské šedé. Velmi jemnou decentní vůni měl Hibernal. V chuti intenzivně plný, jemně broskvový s pikantní kyselinkou. Jediným bílým vínem na vyšším zbytkovém cukru byl Tramín. Příjemná vůně růží a kořenitá chuť opět ukázala, že Tramín prostě do Čejkovic patří.
Krásnou vůní višní a peckového ovoce se prezentovala Frankovka. Neronet vyráběný metodou bílého vína voněl jak čerstvě upečený perník. Nádherným vzorkem bylo Zweigeltrebe. V této době šestý měsíc ležení v barikových sudech. Obrovský potenciál do budoucna. Povedeným bylo také Cuvée z odrůd Merlot, Modrý portugal a Frankovka.
Na závěr jsme ochutnali tři Rulandské modré. Nejmladší ročník 2015 vyzrálo do výběru z hroznů a proběhla u něj jablečno-mléčná fermentace přímo na slupkách. Další červené víno s velkou budoucností. Aromatika peckového ovoce a naprostá odrůdovost v této fázi zrání. Ročník 2014 byl ve vůni třešňovo-višňový až likérový. Nejstarším rulandským byl ročník 2012.