Víno z Čejkovic

Sezóna začíná! Čtvrtky otvírá Lukáš Hlinecký.

Dlouho se čekalo, kdo bude mít tu odvahu začít letošní čtvrtečnické besedy. Jak již mnozí z Vás víte, ročník 2013 se vyznačuje vyšší kyselinkou a vinař potřebuje daleko více času na školení vína. Proto bylo na všech příchozích do vinařství Lukáše Hlineckého velké očekávání, jaká to vína budeme vlastně chutnat.
Přivítací vzorky byly jakostní Neuburské a velmi povedené Sylvánské zelené s vůní přezrálé hrušky. U Chardonnay rozesmála analytika vzorku, kdy nejvyšší z hodnot alkohol, zbytkový cukr a kyselina byla právě ta kyselina. Činila 11,9 g/l. U odrůd Müller thurgau a Ryzlink rýnský jsme měli možnost ochutnat tyto odrůdy vždy po třech verzích z různých nádob. Silnou odezvu vyvolal Muškát moravský, kterému právě ta letošní kyselinka perfektně sedla. Favoritem večera se stalo kabinetní Veltlínské zelené s aromatikou ananasů, grepů a pomela. Velmi vyvážení vína jak ve vůni, tak v chuti. Exotické ovoce se dalo najít také ve vůni následného Děvínu.
Tramín s vyzrálostí výběr z hroznů zaujal kořenitou chutí a jevil se jako víno s velkou budoucností pro zrání na lahvi. Závěrečným mladým bílým vínem bylo Rulandské šedé s 24 gramy zbytkového cukru a líbivou aromatikou.
Velmi zajímavé srovnání se nabídlo u růžových vín, kde jsme chutnali Zweigeltrebe, Cabernet sauvignon a méně známou odrůdu Roesler, která byla vyšlechtěna v roce 1970 v Rakousku a je to kříženec Zweigeltrebe x (Seyve Villard x Frankovka).
Z červených vín bylo na řadě jako první Zweigeltrebe, velmi lehké s ovocnou aromatikou višní, třešní a jemnou nekyselou chutí. Dornfelder se jevil velmi odrůdově. Sytá červená barva, bohatá ovocná vůně a jemná chuť. Cuvée Morabernet je červené víno vyráběné každoročně z odrůd Cabernet moravia a Alibernet. Toto víno potřebuje ještě čas, který určitě dostane, tak aby ukázalo svůj plný potenciál. Jestli jste milovníci makových buchet, tak k tomuto vínu by bylo ideální je zakusovat :)

Na závěr Lukáš otevřel něco málo z archivu a to Neuburské 2009 a Sylvánské zelené 2009. Hrozny sylvánu byly určeny na ledové víno, ale mrazy nešly, tak je Lukáš sklidil při cukernatosti 25°NM. Aromatika zeleného čaje, medů, bohatě květnatá chuť. Krásná tečka na závěr.