Víno z Čejkovic

Růžová vína 2009


O tom, že růžová vína čeká v tuto vinařskou sezonu další ohromný nástup, nemůže již být sebemenších pochyb.
Tento trend, patrný již ze vzletných křivek vinařských statistik, je nyní podporován vinařskými organizacemi i tisíci titulů odborných i populárně-společenských periodik u nás, i ve světě.

Růžová dobývá svět i Evropu. A u nás tomu nemůže být jinak. Ba naopak, předpoklad úspěchu růžových vín je zde ještě vyšší. Vzdor naší pověsti pivní velmoci je totiž pití vína na vzestupu a rekrutovaní pivaři, mladé dámy, či noví milovníci vína všech společenských vrstev začínají převážně u výrazných vín. Ta mají oslovit jejich ještě "nezavíněné" chuťové pohárky nejlépe hned napoprvé, a právě proto se také prvotně lidé soustředí na vína, jež jsou určitým způsobem působivá a atraktivní (zřejmě odtud pramení i oblíbenost sladších vín primárních aromat).
Růžové víno má unikátní barvu, většinově chutná svěže a sladce (s líbivými prvky malinově-jahodové chuti) a skvěle se hodí ke každé příležitosti. A jelikož se na růžovo v České republice natírají i tanky, úspěch tohoto typu vína je nás takřka zaručen.

"Drink Pink"-hlásají i nové "růžové" stránky českého vinařského webu: www.roseportal.cz, věnovaného právě jen tomuto typu vín.



A jak je tomu s růžovým vínem v Čejkovicích?

Čejkovice patří k vinařským obcím, které bez ohledu na aktuální trendy obsahují širokou typovou nabídku vín, a jeho milovníci zde vždy nalézají přesně to, co právě hledají. Ať už jsou to vína Svatomartinská (kterých se staly Čejkovice neoficiální kolébkou) či vína růžová, jejich koncentrace na 1m²  zde patří k nejvyšší v České Republice. Nevěříte?
Nemusíte :)

Pravdou však je, že růžové mělo v Čejkovicích vždy na růžích ustláno:
Růžové víno základní informace o růžových vínech
Růžová vína 2008 - ochutnávka v salonku hotelu Albor
Růžová vína 2009 - ochutnávka v restaurantu Zlatý kopeček





A mluví-li se o novém boomu růžových vín, pojďme se podívat na jejich aktuální nabídku:

Růžová vína z Čejkovic

obsahují velmi široké chuťové spektrum. V nabídce je vždy uveden jeho výrobce, charakteristika, parametry (jsou-li k dispozici) a maloobchodní cena včetně DPH. Můžete si tedy vybrat víno přesně podle vaší chuti.
Vína si lze zakoupit přímo u jeho výrobce (popř. se dotázat na vinotéku, kde jej mají), v brzké době budete mít také možnost využít služeb připravovaného e-shopu, kde si můžete tato vína namíchat do kartonu zcela dle vašeho gusta.



Diamond Rouge 2008, Winery Esterka
Moravské zemské, 12% alk., suché
Víno světle narůžovělé barvy a lehce ovocité vůně. Jemná, ovocně-kořenitá chuť je doprovázena ostře-svěží kyselinkou. Tělo je lehké, charakterem připomínající bílé víno.
142,- Kč

Růžový kavalír 2008 (Zweigeltrebe ROSE), vinařství František a Tomáš Veverka
Jakostní, dosažená cukernatost hroznů 19°, 12% alk., suché
Barva vína je světlá, šedavě-růžového zabarvení. Vůně je sladce-ovocná, připomínající červená jablíčka. Chuť je jemná a svěží, tělo lehčí až střední, s delší šťavnatě-ovocnou dochutí.
100,- Kč

Zweigeltrebe ROSE 2008, vinařství Libor Veverka
Kabinetní víno, 12% alk., suché
Víno starorůžové barvy s cibulovým nádechem a fialkovými odlesky. Vůně je jemně ovocná, s tónem třešní a malin. Lehká chuť vína má širší spektrum květinově ovocných tónů, zakončených jemnou kyselinkou a pikantním závěrem.
150,- Kč

Zweigeltrebe ROSE 2008, vinařství Sklep Na Bařině
Moravské zemské, 12% alk., polosuché
Víno růžové barvy s fialovými odlesky a lehké ovocné vůně. Ostře svěží chuť provází ovocně-malinové tóny, jeho lehčí tělo zb.cukr 10,5, obsah kyselin 7,5 g/l
119,- Kč

Zweigeltrebe ROSE 2008, vinařství Lukáš Hlinecký
Kabinetní víno, 12% alk., suché
Víno světle růžové barvy a plné, nasládle malinové vůně. Středně plná chuť vína je ovocná a harmonická, se zakomponovanou svěží až pikantní kyselinkou, jež dotváří  šťavnatý závěr.
130,- Kč

SOHO ROSE 2008, vinařství Šamšula
Kabinetní víno, známkové cuvée, 11,5 alk., suché
Starorůžová barva se záblesky cibulové slupky a vůní zahradního ovoce. V chuti je plné a ovocné, se zapracovanou svěží kyselinkou.
zb. cukr 5,9 g/l,obsah kyselin 6,2 g/l
143,- Kč

Zweigeltrebe ROSE 2008, Winery Esterka
Moravské zemské, 11,5 alk., polosuché
Víno světle růžové barvy a sladce ovocné vůně, v chuti připomínající plody lesního ovoce. Tělo je středně plné, se sladce-kyselkavým závěrem.
165,- Kč

Zweigeltrebe ROSE 2008, vinařství Bíza                                        
Pozdní sběr, 11,5% alk., suché
Víno jemné lososové barvy, s ovocnou vůní malin a pomerančů. Chuť citrusových plodů a jahod je podpořena šťavnatou kyselinkou.
zb. cukr 4 g/l,obsah kyselin 6,9 g/l
140,- Kč

Cuvée Hradil ROSE 2008, vinařství Hradil
Pozdní sběr, 12% alk., polosuché
Víno malinově růžové barvy a plné ovocné vůně. Chuť je korpulentní, sladce-ovocná, svěží kyselinka je provázena výraznější aromatikou, připomínající sladké jahody a maliny.
160,- Kč

Zweigeltrebe ROSE 2008, vinařství Stanislav Konečný                                        
Moravské zemské, 12% alk., polosuché
Víno světle růžové barvy a ovocité vůně. Tělo je těžší, chuť je korpulentní a sladká, připomínající kompotované jahody. Dojem uzavírá sirupově-ovocná dochuť.
zb. cukr 11,5 g/l,obsah kyselin 5,6 g/l
137,- Kč

Modrý Portugal ROSE 2008, vinařství Hřiba
Moravské zemské víno, dosažená cukernatost 22°, 11,5 % alk., sladké
Víno lehce narůžovělé barvy s šedavými odstíny, sirupově ovocné vůně a s vyšší vyskozitou. Rustikálnímu projevu vína dominuje neutrální, sladce sirupová chuť, k níž se v závěru přidává šťavnatě-ovocná dochuť, lehce připomínající lesní jahody.
100,- Kč

Rulandské modré ROSE 2007, vinařství Ilčík
Výběr z hroznů, 13% alk., suché
Víno světle cibulové barvy s narůžovělým nádechem a dřevitě-ovocnou vůní. Chuť je zemitá, pevná a jemně kořenitá, do zralého těla vína je zakomponován lehce ovocný nádech připomínající pecky třešní.
135,- Kč

                                    

                                                  RŮŽOVÁ JE DOBRÁ

                                                                                                        Na zdraví!




René Bárta