Víno z Čejkovic

Rozhovor se zakladatelem Vinařství Hřiba, panem Stanislavem Hřibou

Jak jste se k vinaření dostal? Má u Vás v rodině výroba vína nějakou historii?

Ano, pocházím z rolnické rodiny, kde můj děda a následně i otec vlastnili v rámci hospodářství i vinice. V 50. letech, při velké kolektivizaci, musela celá rodina vstoupit do zemědělského družstva. Po základní škole jsem absolvoval zemědělské učiliště a po dokončení dvouletého studia v r. 1967 jsem nastoupil do pracovního poměru v Zemědělském družstvě. V 70. letech jsem si rozšířil vzdělání na Střední zemědělské škole ve Strážnici. Vinařstvím a vinohradnictvím jsem se začal zabývat hned po nastoupení do zemědělského družstva v r. 1967. V rámci tehdejších možností mohla mít každá rodina maximálně 10 arů trvalé kultury – vinice nebo ovocného sadu. Od r. 1969, kdy jsme s manželkou pořídili rodinný, kterého byl součástí i vinný sklípek, jsme až do r. 1990 vinařili právě v tomto malém rodinném sklípku. Po r. 1990, kdy se mohlo začít podnikat, jsme s manželkou pořídili nový vinný sklep ve sklepní ulici Příhon. Přitom jsme vysadily vlastní vinice až do plochy 5 ha. V r. 2001 se pak k rodinnému vinařství přidal i syn Stanislav a od roku 2013 i vnuk Pavel, který v současné době studuje Vysokou vinařskou školu v Lednici.

Byla u Vás v životě vždy hlavní prací vinařina, nebo Vašemu podnikání předcházela jiná zaměstnání?

Pěstování révy vinné a výrobu vína jsem provozoval při zaměstnání v zemědělském družstvu v rámci tehdejších možností.

Kolik v současné době obdělává vinařství Hřiba keřů, hektarů? Více bílé nebo červené odrůdy?

V současné době hospodaříme na 5 ha vlastních vinic, na kterých máme vysázeno cca 25 000 keřů révy vinné. Na vinicích máme zastoupeno 15 odrůd a to ve složení 50% modrých a 50% bílých odrůd.

Vše v okolí Čejkovic?

Ano, všechny vinice máme vysázené na místních vinařských tratích na katastru obce Čejkovice a to na čtyřech lokalitách.

Máte plány vysazovat nové vinice?

Výsadbu nových vinic plánujeme v horizontu 5-6 let…

Co byste doporučil, res. Jakou radu byste dal novému začínajícímu podnikateli v oboru vinařství?

Jediné co můžu začínajícím vinařům a vinohradníkům poradit a doporučit je, že musí mít tenhle obor jako koníček a ne jen jako zaměstnání a způsob obživy. Je to velmi specifické odvětví, které si žádá hodně osobního přístupu a hlavně časové flexibility. 

Zúčastňujete se výstav vín?

Výstav vín se zúčastňujeme každoročně a to hned několika, hlavně však soutěží jakými jsou Král vín České Republiky, Vinum Juvenale - soutěž mladých vín, Top 77 vín ČR, Valtické vinné trhy, Slovenské výstavy vín v Bojnici atd. Na všech výstavách jsou naše vína dobře hodnocena, občas se podaří ulovit i prestižní ocenění jako Šampión výstavy nebo vítěz v kategorii a další zlaté, stříbrné nebo bronzové medaile. Každého úspěchu si velice ceníme.

Vím také, že máte „zájezdový sklep“ s kapacitou více jak 50 lidí, kdo všechno pomáhá s přípravou před takovým náročným zájezdem?

Ano, součástí vinného sklepa jsou i degustační prostory s kapacitou až pro 45 osob s posezením. Všechny přípravy na takové akce i samotnou degustaci a obsluhu zájezdových skupin a turistických skupin obstaráváme v rámci rodiny.

Kdo Vám obstarává catering na takové zájezdy?

Co se týče cateringu, vše si připravujeme ve vlastní režii.

Jaký pro Vás byl rok 2017?

Rok 2017 pro nás byl celkově ve všech směrech pozitivní a úspěšný…

Čekají Vaše vinařství v brzké době nějaké velké změny? Tím myslím např. i nákup strojů, zařízení na výrobu vína – čím se ve vinařství teď nejvíce zabýváte?

V letošním roce počítáme s nákupem nového traktoru, pořizovat bychom chtěli i nové disky na kultivaci vinic a ve sklepním hospodářství rozšířit kapacitu barrikových sudů. Ve vinařství se samozřejmě nejvíce zabýváme tím, aby byla naše vína dobrá a zákazník co nejvíce spokojený.

Červené nebo bílé?

Obojí! A to i proto, že je naše produkce rozdělena zhruba na 50% bílých a 50% červených vín.

Těšíte se na Vinné trhy?

Vždycky se těšíme na všechny vinařské akce v Čejkovicích, ať už je to Vinná stezka, Vinné trhy, Otevřené sklepy nebo Svatomartinské vína. Ke všem akcím tohoto druhu se musí přistupovat s největší zodpovědností a pokorou.

Na závěr zdravíme všechny fanoušky a zájemce o Čejkovická vína a zveme všechny milovníky tohoto moku do Čejkovic. S pozdravem vinařství Hřiba.