Víno z Čejkovic

Rozhovor se Stanislev Konečným

Nechci začínat klasickou otázkou, jakou je například „Co Tě k vinaření vedlo?“, ale rád bych se zeptal na úplně jinou otázku, jak ses k vinaření dostal? :)

Myslím, že to bylo tak jak u mnoha kluků z Čejkovic. Do vinohradu a do sklepa chodí pomáhat každý od útlého dětství.  Pak se prostě najednou probereš na vinařské ve druháku a řekneš si sakra mě to baví. A dnes už je to 20 let co vyrábím víno.

Jaké bylo studium na vinařské, veselé? :)

Studium samozřejmě veselé vždy nebylo, ale na internátu jsme si zábavu udělali. Přivézt karton vína v neděli byla nepsaná povinnost.

Co říkáš na letošní vinobraní a čím konkrétně se ve vinařství právě zaobíráš?

Letošní vinobraní bylo velmi náročné. Začalo hodně brzy a v podstatě trvalo do konce října jako každý rok. Množství hroznů bylo nadprůměrné, což jsme si zasloužili po dvou letech s jarními mrazíky. Co do kvality, tak ročník bude velmi dobrý hlavně na červená vína.

Momentálně plníme nové barrique sudy Rulandským modrým.

Hodně vinařů se letos rozhodlo - díky nadprůměrné úrodě, že hrozny ve vinici ponechá a zkusí, respektive navýší svou produkci o ledové víno. Dnes v noci klesly teploty opět pod -7 stupňů celsia - děláš také ledové víno?

Já jsem touto cestou nešel, protože se dlouhodobě zabývám slámovými víny. Poslední 3 ročníky mrzlo až po novém roce, kdy hrozny již nesplňují kvalitu, takže je to velmi nejisté. Letos se to kolegům podařilo, protože daná teplota a sběr proběhl kolem 29.11. Někde jsem četl, že to bylo snad po 18 letech, kdy mrzlo již v listopadu.

Tvé podnikání má širší záběr a asi všichni ví, že také provozuješ v Čejkovicích centru obce Vinný bar, svoji vinotéku, kde si každý kolemjedoucí může Tvé víno zakoupit - plánuješ v nejbližší době nějaké akce pro veřejnost?

Moje podnikání má velmi široký záběr. Mimo jiné provozuji vinotéku v Praze, kde šířím slávu Čejkovských vinařů. A Vinný bar, ano. Prostory mám v pronájmu od začátku tohoto roku. V letošním roce jsem už Vinný bar využil na letní otevřené sklepy, ale i na Den otevřených sklepů. V červenci jsem spolu s bývalým provozovatelem baru a naším sdružením uspořádali již druhý ročník akce Začněte prázdniny v Čejkovicích a mělo to velký úspěch. Rád bych, aby se tato akce stala kažadoroční tradicí a udělám pro to všechno.

Tvé oblíbené víno ze svého vinařství, Vinařství Konečný a oblíbené zahraniční víno?

Každý, kdo mě zná tak ví, že mojí doménou jsou vína červená. Nejraději mám Rulandské modré a Frankovku. Z vín ze světa mám rád Pinoty z Burgundska. Momentálně mám otevřený jeden svělý Pinot noir 2009 Gevrey- Chambertin.

Kdo Ti ve vinařství nejvíce pomáhá, už i syn David? :)

Máme klasické rodinné vinařství, kde v sezonních pracích pomáhá každý. David rád řídí traktor, dává záklopky na láhve a samozřejmě občas něco okoštuje. ( smích )

Každý ví, že se hodně účastníš nejrůznějších světových soutěží, výstav vín,... , co považuješ za největší úspěch svého vinařství, kterého ocenění si nejvíce považuješ?

Já jsem soutěživý typ a účastnit se výstav je pro mě výzva a srovnání s nejlepšími. Ale jak říká kamarád vinař z Prušánek: „Prodané víno je víc než 5 zlatých diplomů“. Takže já si cením toho, že mám doma asi 30 šampionů napříč všemi výstavami a stovky diplomů a medailí, ale na příští rok plánuji to, co si považuji nejvíc, a to že chci opět uspokojit zákazníky kvalitou, servisem, přátelským přístupem a všechno víno prodat.

Kolik zvládneš degustací, v průměru, za celý měsíc?

Degustací mám za sebou letos 87. Třetina je u mě ve sklepě nebo ve Vinném baru a zbytek napříč republikou + Polsko a Slovensko.

Oblíbená činnost, oblíbené roční období ve vinici?

Mimo koštování vína s přáteli je to určitě stříhání vinohradu. Tedy oblíbené roční období je zima.

Vize vinařství Konečný za deset let?

Vize je stále stejná – výroba kvalitního vína, spokojení zákazníci, propagace Čejkovic v dobrém světle.

Na závěr bych chtěl jménem našeho Vinařství popřát všem krásné a klidné Vánoce a do nového roku hodně zdaru. Vinařům další nadprůměrný ročník a zákazníkům vinaře s dobrým vínem a srdcem.

Staňa Konečný

(LK)