Víno z Čejkovic

Rozhovor s Richardem Pavkou z Vinařství Mezi sklepy

Co tě vedlo k vinaření? Vím, že jsi absolventem Hodonínské obchodní akademie a Tvé kroky se asi mělo ubírat úplně jiným směrem…

V 9. třídě základní školy jsem ještě nevěděl, asi jako každý puberťák, co chci vlastně dělat. V tu dobu jsem bral sklep a vinohrad jako povinnost. Opustil jsem základní školu, nastoupil na obchodku a v šestnácti se to změnilo. Z povinnosti se stal koníček. Začal jsem chodit na „Čtvrtečníky“ a zkoumat víno. Tehdy jsme domaještě stále vyráběli jen sudová vína. Zlom nastal v roce 2008, kdy naši pochopili, že mě to opravdu baví azjistili jsme, že ta obchodka až tak dobrá volba nebyla ...

Kolik je Ti let?

Je mi 28.

Odkdy se datuje vznik vinařství Mezi Sklepy?

Počátky Vinařství Mezi Sklepy datujeme k roku 2009, i když naše rodina vinaří už po několik generací. V tom roce jsme začali převážnou část vín lahvovat, odešli od provizorních etiket a láhev jsme oblékli do nového kabátu. Z převážné části jsme se odloučili od sudového vína, které jsme úplně vypustili ročníkem 2010.

 Čím se ve vinařství nyní zabýváte, můžeme se těšit na nějaké ročníky skvělého dubového červeného vína nebo je snad v plánu nějaké cuvée? :)

Jak už bylo v pár článcích od kluků uvedeno,  v Čejkovicích se chceme zaměřovat převážně na odrůdu Pinot noir, co se týče vín červených. Nyní nám zraje ve francouzských sudech typu barrique ročník 2015 a 2016. Ten starší se chystáme lahvovat koncem tohoto roku. Dřevo je výzva a myslím si, že i budoucí trend. U bílých je to Tramín červený 2016 a Ryzlink rýnský 2016, který máme již v ročníku 2015 v prodeji.

Tato tři vína řadíme do naší vyšší řady a dostanou nové balení – pevnější sklo, ještě kvalitnější korek a hlavně novou etiketu, na které začínám pracovat.

Jak probíhají přípravy před začínajícím vinobraním 2017?

Dnes jsme nalahvovali zbylou část vín z ročníku 2016. Jsme připraveni! Koncem týdne se nejspíše vrhneme na Rulandské modré a Chardonnay, což bude základ pro sekt, se kterým chceme v letošním roce začít.

Je pro Tebe, pro vinařství Mezi Sklepy, nejpříjemnější prací ve vinohradu během roku právě sběr hroznů?

Je to v podstatě odměna za celoroční práci. Nejen mojí, ale i rodičů a sestry. Vinohrady děláme společnými silami, já mám ale na starosti hlavně výrobu a postupné školení vín.

Kdo Ti ve vinařství nejvíce pomáhá, ať už se zelenými pracemi, lahvováním, apod.?

Jak jsem říkal, zbytek rodiny a přítelkyně, i když všichni kromě mě navíc chodí do zaměstnání. V letošním roce jsme přisadili skoro 1, 5 ha vinic a to už se stíhat bohužel nedá. Tak jsme museli na to nejnutnější oslovit i brigádníky.

Výhodou je, že mamka se sestrou pracují ve školství, tak je ty 2 měsíce prázdnin využíváme na maximum.::)))

Máš u nás v ČR nějaké oblíbené vinařství?

To se říct nedá. Rád zkouším vína od konkurence a většinou mě u každého něco zaujme. Ale oblíbenou značku asi ne.

Jak hodnotíš uplynulý ročník Dne otevřených sklepů v Čejkovicích?

Jelikož jsem se ze stánku nikam dál nedostal, tak ani nevím. To musí posoudit hlavně návštěvníci, zda se jim tu líbilo nebo ne. Ale vzhledem k tomu, že potkávám stále stejné tváře ale i nové, tak se tu lidem snad líbí. Zaslechl jsem ale, že spokojenost byla. Jen prý máme pro příští ročník objednat lepší počasí, ty třicítky pro degustování vín nejsou zrovna ideální…::)))

Co považuješ pro Vaše vinařství jako největší dosavadní úspěch?

To, že se nám daří stále budovat něco nového, vysazovat vinohrady a postupně růst. To je důkaz toho, že ta vína asi nemáme úplně špatná a že lidem chutnají ::))

Mě jako „sklepáka“ samozřejmě potěší i nějaké vysoké ohodnocení našich vín od odborníků. Nejsme ti, kteří by posílali vína na všechny výstavy a oblepovali kolem dokola láhve medailemi. Největší váhu má pro mě asi Salon vín České republiky, kde jsme se mezi 100 nejlepších vín ČR během tří let dostali 2x, plus letos si vybrali mimo stovku také náš Muškát moravský 2015.

Jaká je nejčastěji slýchaná otázka na Tvých degustacích?

„Taky jste studoval vysokou vinařskou školu v Lednici?“ Moje odpověď zní NE. Mám vystudovanou Fakultu sportovních studií na Masarykově univerzitě.

Představa, cíl, sen vinařství Mezi Sklepy za 10 let?

Máme vizualizaci nových prostor, včetně velké degustační místnosti a ubytování, s výhledem na centrum obce. Bohužel jsme tento projekt museli pozastavit a zvolit (doufám) provizorní variantu.

Když budu mluvit za sebe, tak toto je moje představa, cíl, sen. Nemůžu mluvit za taťku, ale věřím, že je na tom podobně. Možná by k tomu přidal větu „A přitom si užívat důchodu“.

Hibernal nebo PinotNoir?

Nejdřív Hibernal a pak Pinot.

Nevím, jestli se tato informaci k Tobě už donesla, ale...v tomto týdnu ze středy na čtvrtek bylo ve Francii ukradeno víno v hodnotě za více jak 6 milionu korun, ..., co jsi dělal ve středu večer? :))

Těšil se na čtvrtek ..::)))

 

 

 

 

 

LK