Víno z Čejkovic

Rozhovor s Jiřím Pastorkem

Studoval si vinařskou školu?

Bohužel vinařskou školu nemám já a ani bratr Pavel vystudovanou. Naše největší škola byla od našeho otce, který se už „nějaký ten pátek“ ve vinařství pohybuje a také díky čtvrtečníkům od kterých jsme se také něco přiučili. Samozřejmě nejlepší školou je samotná praxe. 

Od kterého roku se datuje vaše vinařství? 

V naší rodině vinařilo již několik generaci. Každopádně vyrobené víno bylo vždy určené pro vlastní potřebu. Naši předchůdci víno neprodávali, prostě co se vyrobilo to se vypilo :-) Až od roku 2009, kdy jsem převzal výrobu vína společně s bratrem. V tomto roce jsme rovněž uvedli naše první vína na trh.

Jak hodnotíte letošní sběr?

S ročníkem 2019 jsme spokojeni. Vína z letošního nebo vlastně nyní už z loňského roku mají pikantnější kyselinku a díky dobré vyzrálosti hroznů mohl vinař zkusit různé varianty jak s vínem pracovat. Můžeme se určitě těšit na zajímavá vína.

Na kterých viničních tratích v Čejkovicích převážně pěstujete své "know-how"?

Všechny naše vinice se nacházejí v katastru obce Čejkovice. V současné době jsou to viniční tratě Noviny, Helezný díl, Niva hrbatá, Odměry a Novosady. Největší výměra se nachází v trati Helezný díl. V loňském roce jsme vysadili Ryzlink rýnský a Rulandské modré na Odměrách. Tato viniční trať podle mě patří mezi nejlepší v Čejkovicích. Snad to tedy nezakřiknu a vína z této trati budou vydařená.

Vzpomeneš si, jaké bylo Tebou první vyrobené víno?

To už si nevzpomenu, ale v paměti mě utkvělo, kdy jsem poprvé ve sklepě pomáhal ještě dědovi jako malý chlapec (malý jsem pořád J ) lisovat Sauvignon, který byl ze staré vinice, kterou bohužel již nyní nemáme.

Někteří vinaři jsou často nešťastní "z přílišné a otravné byrokaracie", jaký máš na to názor? Otravuje, zdržuje to vaše vinařství?

Bohužel je tomu tak. Místo zbytečného papírování, které zabírá spoustu času bych byl raději na vinici nebo vinařství. Ale tohoto názoru je asi většina vinařů.

Co Tě na tvým dobrovolně zvoleném zaměstnání/koníčku nejvíce baví a co naopak ne?

Zastávám názor, že vinaření musí v první řadě bavit a až pak je na řadě to ostatní. Navíc Čejkovice je jedna z největších vinařských obcí v naší republice a život i kultura v Čejkovicích je neodmyslitelně s vínem spojena. Co nás nebaví je již zmíněná byrokracie.

Kdo Ti ve vinaření a v obhospodařování vinic nejvíce pomáhá?

Snažíme se to řešit v rámci rodiny. Jak se ale vinařství postupně rozrůstá, tak se na různé sezónní práce najímají brigádníci.

Zraje každé Tvé víno v sudu?

Z červených vín děláme  Dornfelder, Cabernet Sauvignon a Rulandské modré u kterých je předpoklad vyšší vyzrálosti hroznů, tak všechna tato vína zrají v dubových sudech 12 - 24 měsíců. Co se týče bílých vín, tak tady jsme se zaměřili na odrůdu Chardonnay, kterou máme od roku  2000 vysazenou ve viniční trati Helezný díl. Díky dobré poloze vinice a redukci hroznů na keři vypěstujeme vysoce vyzrálou surovinu, která pak zraje na dubových sudech.

Jaké používáš sudy?

Vyloženě nemáme jednu značku, kterou bychom preferovali. Kombinujeme zhruba 3 až 4 výrobce. Jedná se o francouzské výrobce.

Burgenland nebo Alsasko?

Alsasko

...a víno ke Štědrovečernímu stolu bylo...?:)

Chardonnay 2015 PS, které zrálo 24 měsíců v dubových sudech.