Víno z Čejkovic

Rozhovor s Jakubem Šamšulou

Zdravím Jakube, mé první otázky jsou, studoval jsi vinařství? A kolik je Ti let, zda-li to není tajné?   

Jsem „osmdesátka“, takže je mi čerstvých 37. Po gymnáziu jsem vystudoval vinařství na zahradnické fakultě MZLU v Lednici. Nejsem absolventem střední vinařské školy ve Valticích, ale jak říká František Mádl (kterého si velmi vážím a považuji ho za jednoho z nejlepších vinařů ČR), správný vinař má mít gymnázium – tak jsem asi správný vinař ..: )))

Kdo Tě přivedl k vinaření?

K vinařství mě přivedl dědeček, původně jsem měl jiné životní plány, ale po gymnáziu jsem této bohulibé činnosti propadl a nebylo cesty zpět.

Máš trvalé bydliště v Brně nebo v Čejkovicích?

Jsem rodilý Čejkovják, který se jako většina mých vrstevníků narodila v porodnici v Hodoníně. Ale jelikož můj otec je rodilý Brňák, tak jsem vyrůstal v Brně, ale do Čejkovic jsme jezdili o víkendech a během studia fakulty jsem se natrvalo vrátil.

Když jsi tedy tím trvalým pobytem „blízko Brnu“ – líbí se Tvým známým z Brna naše vinařské akce?

Brno je taky vesnice – největší v republice. To se musíš ptát Pražáků! Ale tipuji, že je milují!

Jak hodnotíš soutěž vinařství roku, které ses zúčastnil?

Kdybych této soutěži nevěřil a nevěřil v její kvalitu, objektivitu a prestiž, tak bych se nepřihlásil, do budoucna bych se rád ještě několikrát vrátil do finále a někdy zkusil i vyhrát.  

Jak pohlížíš na ročník 2016 a co Tě na vinaření baví?

Zase použiju citát, tentokráte, jednoho starého vinaře, který říká, že být vinařem je to nejkrásnější povolání! Je to povolání s hlubokou úctou k tradici a také k přírodě a při tom musíte být dostatečně moderní a pokorní a také musíte lidi zaujmout a o víně jim srdnatě povídat. A ročník 2016? Konečně normální rok, už jsem čekal, že se příroda umoudří (tedy kromě těch jarních mrazů). Šestnáctka je skvělá a s velkým potenciálem zrání.

Na kolika ha hospodaříš?

Máme dva hektary a trochu hroznů přikoupíme. Pracujeme společně se ženou a máme pár externích pomocníků.

Jaká je Tvá oblíbená odrůda a otevřeš si někdy láhev vína u večerní práce?

Mám rád rozmanitost, takže každý den dostanu chuť na něco jiného. U papírování nepiju, na to musí být čistá hlava. Respektive, zážitek z vína není dobré si kazit papírováním, ale mezi mé oblíbené odrůdy patří z bílých ryzlink rýnský a z červených vín rulandské modré.

Plánuješ v letošním roce nějakou zahraniční návštěvu za vínem?

Jezdím každý rok na německý veletrh Prowein, kde je opravdu celý svět. A právě jsme naplánovali malý výlet do Rakouska.

Už jsi letos stříhal? : ))))

Jo, ušima : )))

Jaké víno z Tvé produkce bílých vín bys doporučil osobě, kterou máš rád? : ))

Moje žena miluje všechny naše suché bílé

Tak, jako jsem se ptal v předchozím rozhovoru Standy Škrobáka, vím, že máš v sortimentu sekt, plánuješ v tomhle pokračovat?

Jasně, mám sekty rád, a proto je děláme už od ročníku 2008. Jmenuje se Moravský Sekt Šamšula a je vytvářený klasickou metodou – druhotným kvašením na láhvi, tedy stejně jako ve francouzské Champagne. A je to assamblage chardonnay a pinot noir.

Která viniční trať v Čejkovicích je Ti nejsympatičtější a má podle Tebe nejtypičtější moravsko-čejkovický terroir? : ))

Čejkovice jsou velmi rozmanité co do reliéfu pozemků a vinici na rovině prakticky nenajdeš. Ale co se týká rozdílu v charakteru vín, tak ty jsou díky podobnému půdnímu profilu minimální. Spíše jde o sluneční expozici svahů a rychlejší vyzrávání svahů. Jednu trať bych asi nevybral.

Kde si člověk může zakoupit Tvé víno?

Většinou restaurace a několik vinoték.

Kam se bude Tvé vinařství ubírat v příštích 15 letech, Tvá vize, sny?  

Doufám, že svou filozofii jsem vymyslel dobře a že budeme ještě známější, budeme ve více špičkových restauracích a lidé budou mít naše vína ještě raději.

A prozraď nám, máš nějaké koníčky - jak si „čistíš“ hlavu? A nemyslím tím šampon..: )))

Moc času jako správný vinař nemám, ale v létě je to kolo a v zimě lyže.

LK