Víno z Čejkovic

Rodinnné vinařství Libora Veverky

Další degustační čtvrtek jsme se sešli v rodinném vinařství Libora Veverky. Ochutnávku otevřel kabinetní Ryzlink rýnský s vůní jemně posečené louky a grepové dochuti. Lehce pitelné letní víno. Taktéž kabinetní byl Merlot rosé z Nivy hrbaté. Velmi povedené rosé plné ovocných vůní a krásnou kulatou chutí. Zajímavý byl také kabinetní Muškát moravský s decentní nevtíravou aromatikou.
Mezi řadu bílých vín vložil Libor několik mladých červených. Neronet v pozdním sběru s aromatikou máku a čokolády a jemnou netříslovou dochutí. Frankovka byla vyráběna částečně ve vinifikátoru a částečně v kádi klasickou metodou. Z následného spojení vznikla Frankovka plné chuti s vůní višňové marmelády.
Vsuvku červených vín ukončil jemně třešňový Cabernet sauvignon.
Velmi komplexní a bohatou aromatiku jsme obdivovali u Sauvignonu. Starý dubový sud zakomponoval Libor do technologie výroby Rulandského šedého, kde využil i spontánní kvašení moštu. Chardonnay bylo jediné bílé víno, kde proběhla jablečno mléčná fermentace. Víno leží v barikových sudech a již teď ukazuje velký potenciál.
Vůní fialek, růží a koření se prezentoval polosladký Tramín. Unikátní byl následný vzorek a to archivní Rulandské šedé 1996, jedno z prvních Liborem vyrobených vín.
Ze sladších vín jsme ještě ochutnali Tramín 2012, slámové víno se zbytkovým cukrem 160 g/l.
Závěr degustace věnoval Libor odrůdě Rulandské modré.
Začali jsme rulandou z roku 2003. Polotovarem je rulanda výběr z hroznů z roku 2012. Celá várka nyní leží v nových barikových sudech.
Vína Rulandské modré, Cabernet sauvignon a Frankovka tvoří základ pro známkové cuvée Hrdost.
Ochutnali jsme ročníky 2011 a 2009, které  nechal Libor vydýchnout v karafě. Jedná se o excelentní vína, která jsou právem označeny jako Hrdost.

...jel jsem dom a naráz kozy byly před plotem...