Víno z Čejkovic

Putování po světě - U kočky

Jeden ze čtvrtků, který trávíme mimo Čejkovice právě nastal. Navštívili jsme mutěnskou vinotéku U kočky, do které nás pozval Martin Tůma.

Martin si pro nás připravil ochutnávku třiceti vín z celého světa včetně několika perliček. Tou první byli dva vzorky Sauvignonu z ročníku 2012. První Sauvignon pocházel z Jihoafrické republiky, měl 11% alkoholu, aromatiku kopřivy, angreštu. Říká se o něm "první víno světa", bývá již v měsíci dubnu v prodeji na pultech po celém světě. Druhý Sauvignon pocházel z vinařství Two Oceans. Aromatika byla jemně broskvová, kulaté tělo s pěknou svěží chutí.

Po skvělých Sauvignonech následovala řada Ryzlinků vlašských z Rakouska a Maďarska. Z pěti chutnaných vzorků vzbudil největší zájem "vlašák" od vinařství Gere z Maďarska. Z maďarských končin přivezl Martin i tři vzorky Irsaye Oliver. Nejzajímavějším byl vzorek z vinařství Varga. Před přechodem na Ryzlinky rýnské jsme chutnali rosé z Cabernetu Sauvignon od místního vinaře Petra Plchuta.

Ryzlinky rýnské jsme ochutnali dva a to: z vinařství Prinz von Hessen a Salamon z Kremstalu. Oba byly velice zajímavé, odrůdové, minerální chutě. První jmenovaný byl volen mezi nejlepší vína ochutnávky.

Velmi zajímavé bylo srovnání Muškátů žlutých, kterých se sešlo pět. Převahu měla vína rakouská z vinařství - Tement, Polz, Salamon a z vinařství Tribmauerovi rodiny. Všechna byla suchá. Pátým vzorkem byl Muškát z kalifornského vinařství Opus. Víno mělo vyšší obsah zbytkového cukru.

Závěr bílých vín obsataraly cuvée a to Cuvée 333 z Maďarska a Cuvée Tricollis z Rakouska.Úplnou tečku obstaral Gewürztraminer z Alsaska.

Červená vína otevřel vzorek z Nového Zélandu a to Rulandské modré 2007 z vinařství Kim Crawford. Pro srovnání následovalo Rulandské modré 2007 od maďarského vinaře Kovacse Nimróda s 15,5% alkoholu. Obě vína velmi zajímavá.

Další srovnání přišlo v odrůdě Cabernet Sauvignon a to z maďarského vinařství Villány a z chilského vinařství Haras. Druhý jmenovaný si získal většinu přítomných intenzivní aromatikou rybízu a černého ovoce, plnou a intenzivní chutí.

Nezbývá než poděkovat za pozvání a těšit se na slíbenou ochutnávku odrůdy Rulandské modré. Ale to necháme až na jeden ze zimních večerů.