Víno z Čejkovic

První jarní vlaštovka - Víno Sýkora

Po roční pauze jsme na pozvání Romana Pätoprstého zavítali do vinařství Víno Sýkora. Jelikož je nabídka kvalitních lahvových vín této firmy velmi široká, čekala nás ochutnávka třiceti vín. Tradičním suchým vínem je Veltlínské zelené s odrůdovou vůní a harmonickou nasládlou chutí. Novinkou ve vinicích je Muscaris, což je poměrně nová bílá odrůda vzniklá křížením odrůdy Solaris a Muškát žlutý. Víno je muškátového charakteru s vůní limetky a citronů a intenzivní muškátovou kořenitostí v chuti. V suchém provedení velmi svěží a zajímavé víno. Velmi čistou odrůdovou vůní se pyšnil Irsay oliver. S chutí meruněk další aromatická odrůda. Z kabinetních vín zaujalo Sylvánské zelené s jemnou vůní sušeného sena a plnou chutí s nižší kyselinou.
Paleta polosuchých vín byla nejširší částí večera. Kerner byl vyráběn z poloviny bez přidání kvasinek a z poloviny s přidáním kvasinek. Výsledkem je harmonické víno s ryzlinkovou vůní a jemnou pikantní chutí.
Další vydařenou aromatickou odrůdou byl Muškát moravský v pozdním sběru. Vůně pomerančové kůry a krásná kořenitá chuť se znatelnou stopou zbytkového cukru. Na hraně pozdního sběru a výběru z hroznů byl Aurelius a Pálava.

"...Piňone, doufám, žes nedošel s agresivní žízní..."

Aroma a chuť zeleného bomparu bylo výrazem Hibernalu ve výběru z hroznů, jehož rmut ležel deset dní v kryotanku. Intenzivní vůně exotického ovoce a ovocná plná dochuť charakterizovala Chardonnay. Na závěr přišel Tramín sbíraný nadvakrát. První várka při 19°NM, druhá při 26°NM. Samozřejmě, že hrozny pocházeli z vyhlášené trati Příční.
Červená vína začala interspecifickou odrůdou Regent, křížencem odrůd Diana x Chambourcin. Tento ročník této odrůdě výrazně prospěl. Vůni nugátu, griotky a sušeného hroznu podtrhla hladké nekyselá chuť plná ovocných stop. U odrůdy Dornfelder byl proveden pokus s půlením hroznů. Tato odrůda dosáhla cukernatosti téměř výběru z hroznů při zachování perfektní kvality hroznů. Víno plné ovoce s převahou třešní se právě těší na sudování a dlouhé ležení.
Bílou cestou byl vyroben Neronet. Víno s intenzivní barvou, vůní bílého vína a s jemnou dochutí se zřetelným zbytkovým cukrem. Z barikových sudů jsme ochutnali Cabernet sauvignon výběr z hroznů. Krásný polotovar s vůní oříšků, rozinek a marmelády s čokoládou. Peckou červených vín byl Cabernet cortis ve výběru z bobulí. Víno nyní leží v nových i starších barikových sudech různých značek, ale již teď se projevuje nádhernou chutí s velmi výrazným tříslem. Víno bude v sudech ležet několik let, tak doufáme, že ho zase za rok ochutnáme.