Víno z Čejkovic

První aprílový čtvrtek ve vinařství Bíza

První aprílový čtvrtek se odehrával ve vinařství Bíza, kde na nás čekalo 17 vzorků vín. V nabídce byla samozřejmě mladá vína ročníku 2010, ale čekala nás také ochutnávka starších ročníků tzv. velkých červených vín tohoto vinařství.

Prvním uvítacím vzorkem bylo suché Veltlínské zelené PS 2010 s příjemnou výraznou vůní a chutí. Dále se pokračovalo lehkým Sauvignonem PS 2010 s jemnou aromatikou připomínající květ černého rybízu a angrešty, polosladký Ryzlink rýnský PS 2010 s vůní přezrálých hrušek a gdoulí a ani suché Chardonay PS 2010 nechybělo. Nesmíme také zapomenout na tradiční odrůdu Tramín VH 2010, polosladký s banánovými tóny. Všechna bílá vína byla nakvášena na slupkách.

Ochutnat jsme dostali také jedno růžové víno v podání Cabernetu Sauvignon rosé PS 2010. Zde můžeme díky této ušlechtilé odrůdě nalézt širokou škálu vůní, které začínají u červeného rybízu a přechází do jahod a malin.

Z mladých červených vín nám byl nalit jemný Modrý Portugal 2010 v pozdním sběru, ale i čokoládový Neronet PS 2010, dělaný na způsob bílého vína. "Je to takový lehčí pití. Nám jde o to, aby lidi pili láhve. Ne, aby z nich byli alkoholici, ale aby pili hodně." :-) V neposlední řadě také Cabernet Sauvignon VH 2010, kde 70% hroznů zrálo v barriquových sudech.

Na řadu přišla tzv. velká vína. Začali jsme Grand Cuveé Bizé 2008, následovalo Grand Cuveé Bizé 2007 a končili jsme u Grand Cuveé Caberner 2007. Obrovský zážitek!! Luxusní červené vína, o kterých se ani nehodí nic psát, to se musí ochutnat! :-)