Víno z Čejkovic

Průřez archivem u Jakuba Šamšuly

Dnešní den se nás sešlo poměrně dost a tak jsme si čekání na neustále příchozí kolegy zpříjemnili Jakubovou specialitou - Bee´s Field. Každoročně zůstává pouze jedna láhev, ale letos mamka ještě jednu našla, což jsme kvitovali.
Již v plné sestavě začala degustace mladým sektem, asi měsíc po odstřelu - Baphomet 2013, brut. Cuvée odrůd Chardonnay a Rulandské modré leželo třináct měsíců na jemných kalech.
Ryzlink rýnský s odrůdovou aromatikou, bohatou chutí a pikantní kyselinkou je směřován především od restaurací a gastra. Vyrovnanou kyselinu a zbytkový cukr měl Sauvignon na horní hranici suchého vína.
Rulandské šedé bylo vyráběno na burgundský způsob. Část vína leželo rok v barikových sudech, kde proběhla částečná jablečno-mléčná fermentace. Následně byl tento podíl smíchán s podílem v tanku, v kterém bylo víno mícháno na jemných kalech. Toto víno si zasloužilo velkou pozornost. U Chardonnay Jakub letos změnil styl vína. Aroma přezrálého ovoce a hrušek a bohatou chutí velmi zaujala. V Hibernalu vůně citrusů, rybízů a angreštů spolu s nízkým zbytkovým cukrem a decentní kyselinkou působili naprosto harmonicky. Nejsladším vínem byla Pálava s vůní meruňkového džemu a jemnou medovou chutí.

...jeho vize je... nedělat nic...

Čekalo nás srovnání pěti ročníků Hibernalu. Je to odrůda velmi populární a oblíbená a bylo zajímavé ochutnat vývoj této odrůdy při ležení v lahvi. Chutnali jsme ročníky 2014 - 2009. Ročník 2013 byl nejvíce citrusový, limetový s medovou dochutí. O dva roky starší vzorek byl naopak jemně muškátový až jemně sauvignonový. Nejstarší Hibernal měl i nejvíce zbytkového cukru (28 g/l) a voněl po čajové růži, černém rybízu a dřevu černého bezu.

"...nechápu to,ale některým lidem to chutná..."

Ještě starší ročník vína jsme ochutnali u odrůdy Pálava. Zde jsme prošli ročníky 2014 až 2008. Opět byl ročník 2013 silně citrusový s převahou pomeranče a citronu. Ročník 2012 byl více bylinkový se stopou anýzu. Zajímavý byl rok 2010 se silnou chutí karamelu a sladké kukuřice. Ročník 2009 z řady lehce vybočoval vysokým zbytkovým cukrem. Jednalo se o výběr z bobulí. Pálava 2008 byla již lahvově zralé, ale velmi dobře pitelná.

Podobné srovnání nás čekalo u odrůdy Rulandské modré. Zde jsme ochutnali vína od roku 2014 až po rok 2011.
Nejmladší ročník byl natažen z barikových sudů. Zde se jedná o polotovar, který má vše teprve před sebou. Ročník 2011 ležel třináct měsíců v nových barikových sudech. Aroma ovocnosti a rybízů nás naprosto nadchl. Jemná tříslovina a vyšší alkohol tomuto vínu dává velkou budoucnost.

V nekončícím vedru jsme se museli nakonec ještě zajít schladit k sůsedovi do sklepa.