Víno z Čejkovic

Prima degustace v Reistenu

Je období dovolených a cestování a ani Čtvrtečníci nesedí doma a vydávají se ochutnat vína vyráběná v blízkém okolí. Na dnešek jsme dostali pozvánku do vinařství Reisten v Pavlově, kde se nám věnovali technolog Ing. Zdeněk Musil a ředitel vinařství Ing. Jaroslav Střítecký. Pro rozhýbání organismu jsme prošli kompletní výrobu vinařství s technologickým výkladem mladého enologa vinařství. Poté jsme se usadili a těšili na ochutnávku vín jednoho z nejznámějších vinařství v Pavlově.
Začátek (jak jinak) minerální Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský z řady classic. Velmi komplexní víno s krásnou odrůdovou vůní. Rulandské šedé se vyznačovalo jemnou slaností (pozitivní) v chuti a vyrovnaným obsahem kyselin a zbytkového cukru.
Silnou květnatostí se prezentovalo Rulandské bílé z řady classic. Ochutnali jsme rulandu z ročníku 2012 na níž již bylo znát ležení v lahvi a v chuti byla jemně oříšková.
Velmi našláplé mělo Chardonnay. Uhlazená chuť, vysoký bezcukerný extrakt a odrůdová vůně oslovila většinu přítomných.
Pro srovnání přišlo Chardonnay 2012 řada Maidenburg s karamelovou dochutí a tóny sušeného ovoce a medů.Velmi zajímavý byl Sauvignon kvašený divokými kvasinkami Torulopsis s intenzivní vůní citrusů, pomerančů a bělomasé broskve.
Tramín řada Maidenburg výběr z hroznů z trati Za cihelnou. Odrůdová, jemně muškátová vůně s rozinkovou chutí. Pálava z trati Slunný vrch s intenzivní vůní limetky a zeleného čaje a ovocnou svěží chutí.
Růžová vína byla dvě. Cuvée Rulandské modré a Merlot s 8,5 gramy zbytkového cukru a 8 gramy kyselin s velmi výraznou ovocnou vůní a kulatou a hebkou chutí je přímo zaměřeno na letní popíjení. Výraznou svěžestí se projevovalo i rosé z kabinetní Frankovky.
Vinařství Reisten je zaměřeno především na bílé odrůdy, ale ochutnali jsme i červená vína. V dřevěných nádobách zraje cuvée z Rulandského modrého a Merlotu. Čerstvý polotovar s jemnou ovocností a pevnějším tělem se zřetelným množstvím tříslovin vhodný na ležení. Ve velmi příjemné atmosféře plynul čas velmi rychle a po závěrečném zhodnocení jsme museli zvednout kotvy. Ještě jednou děkujeme za prima ochutnávku a budeme se těšit na další shledání, třeba rovnou za rok.