Víno z Čejkovic

Předzápasové soustředění u Tomáše Veverky

Po dalším z horkých dnů jsme s radostí zasedli do chladných prostor vinařství Františka a Tomáše Veverky. Osvěžili jsme se vzorkem Veltlínského zeleného. Prvním z vín vyrobených z biohroznů byl Ryzlink vlašský vyráběný bez kvasinek, míchaný do března na jemných kalech. Odrůdový, zemitý výborný vlašák. Následoval Ryzlink rýnský s výraznou aromatikou lípy a meruňky a plnou chutí. Růžový kavalír je známkové víno tohoto vinařství a skrývá v sobě rosé víno z odrůdy Zweigeltrebe. Fresh styl rosé vína. Po Děvínu přišlo druhé bio a to Ryzlink rýnský ve výběru z hroznů. Styl německého ryzlinku, odrůdový, plný, kulatý.

S Rulandským šedým jsme přešli na vína s vyšším obsahem zbytkového cukru. Tento vzorek s analytikou 20 g/l zbytkového cukru a 6,3 g/l kyselin zaujal v aromatice typickou chlebovinkou. Druhým Rulandským byl mikrovzorek vyráběný v demižonu bez kvasinek, filtrace, čiření a síry. Velmi zajímavý vzorek s barvou až růžového vína.Bílá vína uzavřel lehký, kořenitý Tramín a nadupaný Hibernal s aromatikou černého rybízu, nektarinek a dlouhé ovocné chuti.

Červená vína otevřel zemský Modrý portugal a Slovácký granát. Slovácký granát je známkové cuvée z odrůd Modrý portugal a Frankovka. Granát je místní tradiční název cuvée těchto odrůd, který se používal již před 150 lety. Frankovka v pozdním sběru s višňovým nádechem v sobě skrývá velkou budoucnost. Neronet s intenzivní inkoustovou barvou a vůní hořké čokolády počal diskuzi o pěstování a oblíbenosti barvířek v posledních letech.

Pro milovníky muškátových aromat v červeném víně je odrůda Sevar. Typickým vzorkem byl následně Alibernet. Paprikovo-čokoládová vůně, intenzivní barva, plná chuť. Velký potenciál má Rulandské modré výběr z hroznů, který jsme ochutnali ze sudu.

Na konec degustace přichystal Tomáš dva výběry z cibéb a dvě ledová vína. Prvním výběrem z cibéb bylo Rulandské modré se 17% alkoholu, 20 g/l zbytkovým cukrem a 6,2 g/l kyselinami. Velmi zajímavý vzorek připomínající amarone. Druhým byl Tramín s krásnou vůní růží a výrazným zbytkovým cukrem.

Na řadu přišel Ryzlink vlašský, ledové víno se 120 g/l zbytkovým cukrem a aromatikou oříšků. Příjemný degustační večer ukončil Hibernal ledové víno s intenzivní rybízovou aromatikou a příjemnou chutí.

Předzápasové očekávání čtvrtfinálového zápasu s Portugalci okořenil Martin ukázkou repliky dresu československého týmu z roku 1976. Bohužel, jak již teď víme, úspěch z toho roku již nezopakujeme.