Víno z Čejkovic

Předhodové chutnání Hřiba & Robek

"Tož vitajte teda," zaznělo z úst vinaře Pavla Hřiby na úvod degustace, která nám měla představit vinařství Hřiba & Robek. Jen co nás přivítal ihned se začal věnovat nalévání a to růžového vina z odrůd Zweigeltrebe a Cabernet sauvignon. Osvěžující rosé s nižším alkoholem a pevnou kyselinkou. Pavel je zastáncem svěžích suchých vín s nižším alkoholem a proto následovalo několik kabinetních vín. Prvním byl Ryzlink rýnský s jemnou lipovou vůní a svěží chutí. Sauvignon byl spíše zelenějšího typu s výraznými tóny zelené papriky a černého bezu. Rulandské bílé výrazně vonělo a daly se najít tóny příjemné botrytidy. Nejvíce ovocných vůní mělo Chardonnay.
Zajímavým kabinetním vínem byl i Muškát ottonel z ročníku 2013 s výraznou citrusovou vůní. Z téhož roku jsme ochutnali i Ryzlink rýnský, který se již vyznačoval jemnými petrolejovými tóny.
Rulandské šedé z ročníku 2013 zaujalo výraznými medovými tóny jemné nazrálosti spolu  s vůní připálené kůrky chleba. Aroma citronů a limetek nabídl vzorek Pálavy. Spolu s decentním zbytkovým cukrem a uhlazenou kyselinkou působilo víno velmi něžným dojmem. Zajímavostí bylo cuvée z odrůd Müller thurgau, Muškát ottonel a Chorvát.
Z červených vín jsme ochutnali odrůdu Rulandské modré a to z ročníků 2013 a 2011. Ta mladší vyzrála do výběru z hroznů a nabídla více ovocnosti než ta starší. U ročníku 2011 se víno vyznačovalo vůní černého ovoce a mléčné čokolády.
Závěr obstaralo Portské 2012z odrůd Alibernet, Frankovka a Zweigeltrebe s 21% alkoholu. Víno zraje v novém sudu značky Nadalie a dle Pavlových plánů tam ještě nějaký ten rok poleží.