Víno z Čejkovic

Posezení ve vinařství Šamšula

První květnový čtvtek jsme zavítali do vinařství Šamšula, kde na nás čekalo 20 vzorků vín. Ochutnali jsme mladá vína ročníku 2010, ale také starší ročníky - převážně 2008 a 2009.

Na uvítanou nám Jakub nalil svatomartinský Beesfield a pokračovalo se v mladých bílých vínech. V této kolekci vynikalo suché Chardonay PS s krásnou vůní manga a příjemně kořenitou chutí. Dále pak šťavnatý Sauvignon PS připomínající novozélandský styl a polosladký Hibernal PS.

Z vín červených nejvíce zaujalo Agni PS. Tato odrůda už byla hodněkrát zmiňována pro svů velký počet příznivců a napokat také pro svůj velký počet nepříznivců. "Pro mě je to takový bílý navoňaný víno převlečený do červených hader!" Další zajímavý názor na tuhle odrůdu. :) 

Celý večer se diskutovalo na téma suchá vs. polosuchá vína. Všichni jsme se schodli na tom, že suchá jsou v posledních letech velkým trendem. Další zajímavá debata byla na téma PÁLAVA. Řešilo se, jak by správně měla tato odrůda vonět a chutnat, zda ji vůběc někdo "dělá" správně, zda z ní vždy nevyjde jen lehčí Tramín apod....

Vinařství Šamšula nás opět nezklamalo, kolekce vín byla výborně zvládnutá. Děkujeme za hezký zážitek a vynikající pohoštění.