Víno z Čejkovic

Posezení ve vinařství Jindřicha Opluštila

Hola hola, sedmá hodina volá! Letos v pořadí již třetí čtvrtek jsme se sešli u vín vinaře Jindřicha Opluštila. Ochutnali jsme celkem 14 vzorků vín, které zahrnovaly samozřejmě hlavně mladá vína, ale měli jsme možnost ochutnat i dva vzorky vín z roku 2008.

Jako uvítací vzorek jsme dostali směs Irsai Oliver + Muller Thurgau. Bylo nám představeno jako tzv. selské víno, které velmi mile překvapilo. ("Chutná to jako ze sudu." Odpověď: "Proto je to sudovka, ne?"). Z dalších bílých vín nás zaujalo Rulandsé bílé 2009 PS, svěží, lehké a příjemné pití, kterého by se člověk rád napil znovu. Dále bychom se určitě měli zastavit u Ryzlinku rýského 2009 PS. Opět hezky svěží a lehké víno s typicky ryzlinkovou vůní. Nejlépe byl hodnocen Tramín 2009 VH. Hezky vyladěné, harmonické víno. Díky své ne moc kořeněné vůni označen za decentní.

Z vín růžových jsme ochutnali Zweigeltrebe rosé 2009 s výraznou vůní malin a jahod v jogurtu.

Poté jsme přešli na vína červená. Z těch bychom chtěli zmínit hlavně Dornfelder 2009, který byl v chuti až překvapivě lehký, tudíž velmi dobře pitelný. Také Frankovka 2009 PS se moc líbila. Hladké, vyvážené víno, v chuti hezký podtón zelené papriky. Tento rok byl obzvláště dobrý pro červená vína. Díky hezkému počasí mohly hrozny červených odrůd dobře vyzrát. Z vín roku 2008 se nejvíce líbil Merlot barrique, který byl 9 měsíců v barriquovém sudu. (Libor Veverka: "Potem ti budů rvat ruky!" Jindřich Opluštil: "To snad né! Už tak jich mám krátký!").