Víno z Čejkovic

Posezení ve sklepě Za Valama s víny Libora Veverky

Čtvrtek před Vinnými trhy jsme se sešli ve sklepě Za Valama při ochutnávce vín Libora Veverky a jako obvykle tento rok, téměř v plné sestavě. Ochutnali jsme 19 vzorků velké rozmanitosti baev, vůní i chutí.

Jako první vzorek jsme dostali Svatomatinský kabinetní Müller Thurgau. Chtěli jsme zjistit, jak se toto víno po tolika měsících změnilo. Pro všechny velké překvapení - stále svěží víno.

Z nabídky produkce vílých vín se jako obvykle nejvíce líbil Sauvignon 2009 PS s krásnými rybízovými tóny. Dále samozřejmě RADOST 2009 s vůní ananasu a jahod. ("To je postě radost pít!", podotkl jeden ze zúčastněných.) Z bílých vín dále zaujalo ovocné Chardonay 2009 PS a typický Tramín 2009 PS s červenou rozkvetlou růží ve vůni. ("Ty tramíny bývají lepší ve vůni, letos je na ně blbej rok!" "Hoši, já teda nevím, jakej je rok, protože my máme všecko dobrý!!!")

Z tzv. "roséček" jsme ochutnali šampiona místní výstavy vín, která byla součástí XV. Vinných trhů v Čejkovicích - Merlot 2009 PS s vůní angreštu, ale také se tam objevují banány.

Z červených vín potom Modrý Portugal 2009 PS, příjemné lehké víno. Dále pak ovocná Frankovka 2009 PS a čokoládový Neronet 2009 PS. Ovšem největší "bombou" večera byla Liborova novinka - HRDOST 2007. Je to cuveé tří odrůd - Rulandské modré, Cabernet Sauvignon a Frankovka. Slast jak pro jazyk, tak i pro oko - etiketa z cínu byla dovezena až z Francie. Nazvali jsme ho velkým vínem z Moravy.

Poté nechyběl ani dezert, tentokrát v podobě slámového Chardonay a ledového Cabernet Sauvignonu.

Ke konci jsme ochutnali ještě tři ročníky portského. Nejvíce se nám ovšem líbil ročník 2007 s čokoládovými tóny.