Víno z Čejkovic

Pod Novosády s Kamilem Michnou

Pod Novosády u fotbalového hřiště stojí sklep Kamila Michny. Minulý čtvrtek jsme přijali pozvání na ochutnání jeho vín z ročníku 2014. I přes začínající období dovolených se sešlo dost vinařů a mohla proběhnout diskuze nejen o vínech, ale i o obecných problémech vinařů.
Kamil je jeden z mála Čtvrtečníků, kteří se zabývají odrůdou Irsai oliver. Víno intenzivní kořenité vůně, plné, bohaté s dochutí citronů. Příjemně odrůdové bylo Sylvánské zelené. Kamil se v loňském roce velmi dobře vypořádal s kyselinami ve vínech a i vína jako Ryzlink rýnský či Ryzlink vlašský se pohybovali na hranici do 7 gramů na litr.
Velmi zajímavé bylo Chardonnay s tóny exotického ovoce a šťavnatou harmonickou chutí. Jemně čajové tóny, ovoce rybízů a angreštů charakterizovali Hibernal.

"...číňani hledajů vinohradníky, pošli si tam životopis..."

Vína s vyšším zbytkovým cukrem odstarotoval Děvín. Patnáct gramů zbytkového cukru, jemně tramínové tóny ve vůni, kořenitost a pevnější alkohol v chuti. Velmi příjemné víno. Velmi odrůdové bylo Rulandské šedé. Tóny připečené kůrky chleba evokovali zrání vína v sudech.
Jemně muškátová s velmi šťavnatou chutí byla Pálava. Roséčko vyráběl Kamil z odrůdy Cabernet sauvignon. Ovocná vůně s pikantní chutí a příjemným zbytkovým cukrem toto víno přímo předurčují pro každodenní letní popíjení.
 Velkou zajímavostí byl Hibernal ve výběru z bobulí. Víno z půllitrové lahve se zbytkovým cukrem 79 gramů se sladce medovou chutí a vůní zeleného čaje a posečeného sena.
Velmi sporadicky pěstovanou odrůdou je v naší obci Blauburger. Původem rakouská modrá moštová odrůda vznikla křížením Modrého portugalu s Frankovkou. Zajímavá odrůda ovocného charakteru s lehce vyšší kyselinkou v dochuti. Tato odrůda si velkou oblibu u našich vinohradníků nenašla. Opakem je Dornfelder. Kamilův s vůní třešní a višní a jemnou jogurtovou chutí nás velmi zaujal. Závěrem přišli dvě exkluzivní záležitosti a to Zweigeltrebe a Hibernal ledové.  Zweigeltrebe se zbytkovým cukrem 170 g/l a 10,2 g/l kyselin při lisování dosáhl 40,5°NM. Hibernal měl zbytkový cukr ještě o 10 gramů vyšší a s kyselinou 11,5 g/l byl velmi šťavnatý v chuti. Hrozny sbíral Kamil 20. ledna 2014. Moc povedený závěr degustace.