Víno z Čejkovic

Po krátké odmlce Jakub Šamšula

Po dva čtvrtky jsme si odpočinuli od vína, dohnali zameškané práce ve sklepích a už jsme se těšili na další pozvání do jednoho z čejkovických sklepů. K pozvání se odhodlal Jakub Šamšula. Kubova filozofie je velmi zajímavá tím, že by rád produkoval pouze pět odrůd vín, ale zatím ho trh tlačí k tomu, že jich dělá osm. Nutno dodat, že nakonec jsme těch vzorků měli podstatně víc, především tím, že Jakub šáhl do archivů a ochutnali jsme i starší ročníky.
Dnešní den se nás sešlo poměrně dost a tak jsme si čekání na neustále příchozí kolegy zpříjemnili Jakubovou specialitou - Bee´s Field.
Již v plné sestavě začala degustace mladým sektem, asi měsíc po odstřelu - Baphomet 2012, brut. Cuvée odrůd Chardonnay a Rulandské modré leželo rok na jemných kalech.
Ryzlink rýnský s odrůdovou aromatikou, bohatou chutí a pikantní kyselinkou je směřován především od restaurací a gastra. Vyrovnanou kyselinu a zbytkový cukr měl Sauvignon na horní hranici suchého vína.
Rulandské šedé bylo vyráběno na burgundský způsob. Sedmnácti procentní podíl ležel rok v barikových sudech, kde proběhla částečná jablečno-mléčná fermentace. Následně byl tento podíl smíchán s podílem v tanku, v kterém bylo víno mícháno na jemných kalech. Toto víno si zasloužilo velkou pozornost. Hodně expresivně bylo vyrobeno Chardonnay. Vůně zeleného melounu, manga a banánu si své příznivce našly. Ze sladších vín jsme ochutnali Hibernal a výběrovou Pálava. Vůně citrusu, muškátu a meruněk ve vůni spolu s vyšším zbytkovým cukrem působili naprosto harmonicky.
Na odlehčení jsme ochutnali Agni 2010. Vůně pomerančů a muškátů s lehčí chutí příjemně překvapilo i po letech. Proběhla velká diskuze o této odrůdě, ale jak bylo nakonec řečeno buď ji miluješ nebo nenávidíš.
Čekalo nás srovnání tří ročníků Ryzlinku rýnského. Z hlediska analytiky byly všechny tři vína suché s maximálním rozdílem do gramu zbytkového cukru, ale s rozdílnou kyselinou.
Ročník 2012 se aromaticky jevil velmi bylinkově s převahou šalvěje a heřmánku. Chuť příjemná, nevtíravá. O rok mladší ročník byl ukázkou typičnosti ročníku s vůní akátů, rozkvetlé lípy v chuti s tóny jemného petroleje. V ročníku 2010 byla již cítit lahvová zralost vína.

"...já jsem to všecko olízal, takže je to všecko pitelné..."

Podobné srovnání nás čekalo u odrůdy Rulandské modré. Zde jsme ochutnali vína od roku 2013 až po rok 2009.
Nejmladší ročník byl natažen z barikových sudů. Zde se jedná o polotovar s potenciálem, který je cítit z ročníku 2012. Ročník 2011 ležel třináct měsíců v nových barikových sudech. Aroma ovocnosti a rybízů nás naprosto nadchl. Jemná tříslovina a vyšší alkohol tomuto vínu dává velkou budoucnost. Nejstarší ročníky byly vyráběny bez sudů pouze v nerezových tancích, čímž byla tato vína velmi ovlivněna.