Víno z Čejkovic

Otisknuto v prosincovém čísle čejkovického zpravodaje. Dočtete se zde zhodnocení uplynulého roku, plánované akce a další plány našeho sdružení.

„Jsme lidé z Čejkovic, vinaři, gastronomové, hoteliéři, majitelé vinoték, vinných sklípků a rodinných penzionů, tradiční řemeslníci, muzikanti a milovníci vína“, těmito slovy Vás uvítá první stránka na našem webu vinozcejkovic.cz. Slova jsou tak výstižná, jedinečná a stále pravdivá, že si je dovolím použít i na úvod tohoto článku. 

Před vydáním posledního čísla Čejkovického zpravodaje nás oslovila paní Ritterová o možnosti otisknutí nějakého článku, požádání bylo na poslední chvíli a my měli naspěch před dnem otevřených sklepů, již v pořadí třináctým ročníkem, takže jsme se nenudili a museli jsme tuto nabídku odmítnout. S převážnou většinou z Vás čtenářů jsme kamarádi, známí, možná i sousedé a snažíme se žít v symbióze v naší krásné dědině. Mnoho z Vás se nás neustále dotazuje, jak se vydařila ta a ta akce, kolik bylo lidí, co plánujeme nového a jiné podobně časté dotazy. Proto si myslím, že je pravý čas napsat pár vět o našem stále vzkvétajícím sdružení, které zakládali před více jak deseti lety mladí kluci ve sklepě u vína a teď, …, teď už mnozí otcové od rodin.

Zmíněný den otevřených sklepů - letos to byl už třináctý ročník a tato akce se stále těší větší a větší návštěvnosti lidí, a to ze všech koutů naší republiky. Na celé tři dny se Čejkovice rozrostou o tisíce „obyvatel“. Některé ročníky jsme dokonce měli i mezinárodní účasti. Je to vlastně největší akce našeho sdružení. Dokonce se nebojíme veřejně říci, že počet návštěvníků této akce se blíží maximu, co jsou naše vinařství, sklepy schopny pojmout. Chceme především preferovat osobní přístup se zákazníkem, povědět mu o víně, provést sklepem, aby měl z návštěvy čejkovických „kvelbů“ zážitek a hlavně, abychom v něm vzbudili nutkání poznačit si do kalendáře v mobilu další akci v naší obci.

Asi před měsícem se konala jiná akce, Svatomartinská a mladá vína letošního ročníku. Opět musíme poděkovat přízni osudu. Počasí nám vyšlo na jedničku, magické datum 11. 11. připadlo na sobotu, Svatý Martin do Čejkovic po nových silnicích trefil a počet návštěvníků byl opět rekordní, jakož tomu bylo i na akci dne otevřených sklepů.

V březnu letošního roku jsme se setkali s panem starostou, chtěli jsme zkusit vymyslet nějakou další akci, něco ve spolupráci s obcí - noční otevřené sklepy, letní noc v zámecké zahradě nebo něco podobného. Akci, která by nás obyvatele z Čejkovic potěšila. Věta dala větu a vznikly vánoční trhy, vánoční jarmark. Můžete se těšit na více jak třicet stánků s nejrůznějšími vánočními předměty, punči, svařáky a také pravou zabíjačkou. Jeden stánek bude však něčím výjimečný, bude to Dobročinný stánek u Anděla a veškerý výdělek půjde na rekonstrukci místní fary. Rozhodně mu v neděli 17. prosince věnujte pozornost a přijďte tak podpořit snad nově vznikající čejkovickou tradici.

Začátek nového roku odstartujeme slavnostně. Hned v únoru nás čeká jubilejní desátý ročník vinařského plesu – reprezentačního plesu vinařů a přátel vína. Desátý ročník si zaslouží výjimečné interprety a účinkující, proto nám k poslechu a tanci budou hrát Kumpanovi muzikanti – absolutní mistři Evropy dechových hudeb, vystoupí taneční skupina Balanc, která často reprezentuje Českou republiku na mezinárodních tanečních soutěžích po celé Evropě i v Americe. Vystoupí také skupina ACT4 Slovakia z Bratislavy, vítězkyně známé televizní soutěže Česko Slovensko má talent a těšit se můžete na překvapení, které si pro Vás připravuje mužský sbor Révokaz spolu s Kumpanovými muzikanty. Tj. jen malý výčet z chystající ho se plesu.

Časté dotazy jsou také typu: „Už pořádáte šest akcí v roce, …, máte v plánu ještě něco nového?“ Ano, máme v plánu něco dalšího. Už je tomu více jak dva roky, co se řeší vína s ochranou certifikací právě z lokality Čejkovic, z našeho čejkovického terroiru. Je to ale běh na dlouhou trať, byrokracie je složitá. Vína se musí vyrobit, zrát nějakou dobu v sudech, projít schvalovacím procesem před komisí atd. Následně bychom chtěli tuto „ochrannou známku“ spolu s víny představit světu např. na Vinných trzích. Nedokáži říct, jestli to bude příští rok nebo za roky čtyři, ale děláme vše pro to, abychom do cíle doběhli co nejdříve. Také se snažíme být aktivní na facebooku a na webu, kde máme tisíce „prokliků“ každý den, zřejmě se Vám naše snahy líbí a zajímá vás, co se právě v Čejkovicích děje. Chceme, abychom Vám byli co nejblíže, proto zvažujeme otevření e-shopu na webu vinozcejkovic.cz.

 Za léta působení našeho sdružení se také napsaly stovky článků, nafotilo tisíce fotek, podaly se desítky rozhovorů do nejrůznějších médií, uběhlo mnoho akcí, vystřídalo se několik vinařských generací, …, sdružení bude mít za pár let výročí založení, rádi bychom tohle všechno ujednotili do knihy, ale…, o tomto až jindy…: )) Nechme se překvapit, co nám vinice v příštích letech nabídnou.

Jménem celého sdružení Čtvrtečníků Vám přeji krásné prožití Vánočních svátků a do nového roku připíjíme z poloviny naplněnou sklenicí dobrého Vína z Čejkovic. Ať je pro vás všechny rok 2018 právě takový, jaký si ho uděláte nebo vysníte (?)… Krásné Vánoce. 

LK