Víno z Čejkovic

Ochutnávka ve vinařství Františka a Tomáše Veverky


První prázdninový čtvrtek jsme se sešli k ochutnávce vín Vinařství Veverka.
Tato středně velká firma patří v Čejkovicích k největším rodinných vinařstvím, a za spolupráce všech  členů rodiny ji vede otec František se synem Tomášem. Na zemědělské tradice rodu Veverků, kteří se ve větší míře věnovali také mlynářství odkazuje i znak vinařství, jímž je původní rodinný mlýn.
Vinařství Veverka dnes obdělává systémem integrované produkce 14 hektarů vinic, z jichž vyrábí více než 40.000 lahví vína široké odrůdové skladby.

Do vinného sklepu, kterého vinařství využívá převážně k prezentacím jsme se ve 20:00 sešli v hojném počtu (dokonce převyšujícím počet původně připravených židlí). Pro dnešní večer nám Tomáš Veverka odšpuntoval 29 vzorků vín, zahrnující čtyři vinařské ročníky tohoto vinařství.


Z produkce mladých bílých vín zaujmul Vlašský ryzlink PS a dle mého očekávání především lehký zemský Muškát Ottonel, příjemně pitelné víno ovocně-muškátové dochuti. Očekávání jsem měl také Tramínu 2008, u kterého jsem se však ovlivněn soustem pikantního sýra nestačil dobrat jednoznačného názoru, a pak se k němu už nestačil vrátit...

Z vín červených bych zmínil "hezky udělaný" naturální Rubinet 2007 a Cabernet Sauvignon 2008 VH, víno zatím hrubšího třísla, avšak s dobrým potenciálem zrání.
Z produkce sladkých vín pak nejlépe chutnal ledový Alibernet 2005, velmi příjemná tečka v podobě komplexního dezertního vína vyvážených, marmeládově ovocných tónů.

Degustace byla díky bohaté odrůdové skladbě velmi pestrá (k zajímavostem patřilo 5 možností srovnání odrůdy Alibernet). K vinařským tématům patřilo použivání taninů (konkrétně typ "Limuzin") a vhodnosti jejich spojení s moravskými odrůdami, dále vlivy na kyselo-tříslovité projevy vína v souvislosti s metodou "batonáže" (kdy je vhodné tuto metodu nasadit a při jaké kyselince).

Velmi znepokojivou zprávou na závěr byla teorie vzniku skupiny Čtvrtečníků II, jejíž členové neobcházejí vinařství, ale údajně partnerky členů skupiny Čtvrtečníci I.
Sklep vinařství Veverka František a Tomáš zel záhy prázdnotou.
(Později se ukázalo, že tuto kachnu pustil do éteru jeden nejmenovaný člen, který musel být velmi brzy doma :)).
Tož tak...