Víno z Čejkovic

Ochutnávka u Pastorků

Týden uběhl jako voda a my jsme přijali pozvání od bratrů Jiřího a Pavla k ochutnávce mladých vín do vinařství Pastorek.

Jako welcome drink jsme ochutnali cuvee Mülleru thurgau a Muškátu moravského (20%). Víno velmi jemné aromatiky, suché, velmi příjemné. Následoval hutný Ryzlink vlašský a Chardonnay s pikantní kyselinkou a odrůdovou vůní.

Do výběrů z hroznů jsme vkročili vzorkem Hibernalu s 13% alkoholu, 20 g/l zbytkového cukru a 5,5 g/l kyselin. Lipovo- angreštová aromatika v dochuti tóny černého rybízu.

Aurelius (21 hodin macerace) V tom Aureliu je sušená meruňka... Tož ba, dyť pod tym vinohradem je meruňkový sad.

Následoval Tramín červený s 5 hodinovou macerací krásně odrůdové aroma, v chuti růže.

Hitem večera se stal medailí ověnčený Děvín na Vinum Juvenale v Brně. Elegantní víno se svěží chutí. Posledním bílým vínem bylo Rulandské šedé, které dosáhlo cukernatosti 25,5 °NM.

Zajímavostí tohoto vinařství je výroba rosé vína z odrůdy André. Velmi příjemné, ovocné, svěží. "Vytahli jste, co jste mohli"

Z červených vín jsme ochutnali Frankovku, Modrý portugal a velmi zajímavý Dornfelder z dvouletých barikových sudů Vicard. Víno v sudech leželo 13 měsíců. Posledním vínem byl Alibernet zrající v sudu. Ve vůni makové tóny, typický alibernet.

"Víťo, já jako předseda Čtvrtečníků ti zakazuju dneska mluvit", apelace předsedy na Víťu Esterku.


"Tejto straně nalévej enom červený, protože mají všecí červený oblečení"