Víno z Čejkovic

Ochutnávka Mezi sklepy

Čerstvě vystudovaný bakalář Richard Pavka dal pro letošek vale studiu a veškerý volný čas teď bude věnovat přípravě vína k lahvování. Před státnicema mnoho času nebylo, vína byla míchána na jemných kalech a nyní přichází čas finalizace. Richardova myšlenka je tíhnout k suchým vínům a letos udělal první krok. V řadě vín bylo vyrobeno několik lehčích kabinetů. Prvním byl Ryzlink vlašský. Lehké víno jemně citrusové vůně s neutrálnější chutí. Muškát moravský s vůní čerstvě rozkrojené broskve a jemnou kořenitostí v chuti. Müller thurgau s ovocnou vůní a příjemně strukturovanou chutí si dokážeme představit v létě jako pohodové pití či víno k lehčím salátům a rybám.
Cuvée rosé se skládá z 30% Merlotu a 70% Zweigeltrebe. Růžové víno jemné barvy se silnými tóny jogurtů jak ve vůni, tak v chuti. Z pozdních sběrů jsme ochutnali Ryzlink rýnský. Odrůdová aromatika se znatelnými tóny nafty a výraznější kyselinkou v dochuti.
Vlajkovou lodí je Hibernal. Plný kulantní vzorek s 13 gramy zbytkového cukru a zkrocenou aromatikou. Toto víno "má koule". Sauvignon s vůní sušených dýňových jader, papriky a hlohu patřil mezi favority večera. Velmi povedený vzoreček.
Nejvíce zbytkového cukru bylo u Rulandského šedého, výběr z hroznů. Expresivní líbivá aromatika s výrazně nasládlou chutí ukončila řadu bílých vín.
Hrozny Modrého portugalu sbíral Richard až koncem října. Pokus nechat minimální množství hroznů této odrůdy co nejdéle na keři byl velmi pozitivní. Samotné kvašení probíhalo kvůli malému množství v kádi. Aromatika sušených třešní a višní, chuť s jemným tříslem.
Cabernet moravia s vůní maků a kávy bude určitě vyhovovat milovníkům této odrůdy.

...mamka řekla šecí sadijů moráviu, tak sme ju nasadili...

Neronet byls typickou tmavě sytou barvou a vůní kouřovinky. V chuti náznak jemné barikové chuti. Závěrem jsme ochutnali známkové víno Samotář. Vůně jahod a malin, chuť příjemná, čitelná s nasládlou tečkou.