Víno z Čejkovic

Nyaralás Macska csütörtökön.

Na jeden z posledních čtvrtků v roce nás tradičně zve Martin Tůma na ochutnávku vín do mutěnické vinotéky U kočky. A jak již nadpis napověděl, téma degustace bylo víno z různých koutů Maďarska.

Čekalo nás na třicet vzorků vín, které Martin osobně vybíral přímo v Maďarsku, ale ochutnali jsme i vína, která objednával pomocí eshopů přímo z vinařství. Nalévání se ujal sám se svou milou přítelkyní.

Bílá vína tvořila asi třetinu z celkového množství vín. Ochutnali jsme Irsay Oliver, Ryzlink vlašský, Viognier, Sauvignon, Furmint, Hárslevelü a několik sladkých vín z oblasti Tokaje.

V celkovém hodnocení byla bílá vína velmi zajímavá, ovocná, u některých vín až ukazavali přezrálou surovinu. Degustovali jsme vína ročníku 2009 a 2008.

Maďarsko má rozlohu 93 030 km2 a necelých 10 milionů obyvatel.

Vinice leží ve dvacetidvou hlavních oblastech a réva vinná se pěstuje asi na 100 tisících hektarech. Prostě, když potřebujete něco vědět, stačí sáhnout pro správnou knihu.

"Šoproň je známá tramínem! Šoproň? Ta je známá basketbalem!"

V druhé části, kdy přišla na řadu vína červená jsme ochutnali několik zajímavých cuvee, jejichž základ tvořil Cabernet franc. Ten jsme mohli ochutnat i samotný, kdy i přes svou výraznou tříslovitost zaujal převážnou část degustujících. Velmi zajímavě působilo cuvee ročníku 2008 (Cabernet Sauvignon x Cabernet franc x Merlot) z vinařství Figula.

Červená vína sklidila podstatně větší ovace jako bílá. Většina z nás se těšila právě na tyto vína a nakonec jsme zjistili, že oprávněně. Prostě sluníčko je sluníčko.

"Bíza má předky ve Francii, Esterka v Maďarsku (Esterházy) a já su Víťa Křižák, já jsem byl všude!"  

Nezbývá než poděkovat Martinovi za příjemně strávený večer doprovázený lahodnými pochutinami tvořenými přímo k těmto vínům a těšit se na další rok a přemýšlet, kterou "zemi navštívíme." 

                                                                                                  Köszönem Martin