Víno z Čejkovic

Napsali o nás v Hodonínském deníku

To, že se milovníci svatomartinského vína mohou těšit na jeden z nejlepších ročníků, potvrzuje i počet lahví, které budou na trhu k dostání. „Předpokládáme, že se do prodeje dostanou dva miliony tři sta tisíc lahví," sdělil ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

K tomu, aby víno mohlo dostat značku Svatomartinské, musí být vyrobené na území České republiky z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát Moravský za bílá vína nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké za růžová a červená vína.

Další podmínkou je posouzení nezávislou komisí, která hodnotí vzhled, vůni, chuť a celkový dojem vína. Letos známku dostalo ve Valticích po hodnocení rekordních 375 vín. Z celkového počtu 420 přihlášených vín neprošlo pouze asi deset procent vzorků, což je historický výsledek.

A právě víno s označením svatomartinské, které letos nabízí hned třináct vinařství, bude možné ochutnat v pátek od jedenácti hodin dopoledne na nádvoří čejkovického hotelu Zámek. „Dalších patnáct vinařství nabídne takzvané mladé víno. To je bez známky a vyrábí ho vinaři, kteří se na svatomartinskou specialitu nezaměřují," vysvětlil organizátor tamních slavností Lukáš Kmenta.

V Čejkovicích každoročně akce začíná žehnáním svatomartinských vín za přítomnosti svatého Martina, který by měl dojet na bílém koni. „Tak praví tradice. Nám se ho letos ale nepovedlo sehnat, takže Martin dorazí na koni černém," zasmál se Kmenta.

Loni dojelo ochutnat do Čejkovic víno kolem pěti set lidí. Letos pořadatelé očekávají, že osmapadesát vzorků, mezi kterými vedou Modrý Portugal, Svatovavřinecké rosé a Müller Thurgau, si nenechá ujít mnohem více zájemců. Důvod je ten, že slavnostní datum připadá na pátek.

Zdroj: Hodonínský deník