Víno z Čejkovic

Na Příhoně u Škrobáků

Dnešní degustací nás provedli Stanislav a Martin Škrobákovi. Pro Standu byl večer velmi uvolněný, protože před pár dny úspěšně složil státní zkoušku na Mendelově univerzitě a tudíž bylo i co slavit. Ještě jednou za všechny gratulujeme. Kabinetní řadu mladých vín otevřel Ryzlink rýnský kvašený z poloviny bez kvasinek a z poloviny s přídavkem kvasinek. Svěží ryzlink s odrůdovou vůní, šťavnatou chutí a minimem zbytkového cukru.

...sis našel učitelku, tak máš šecko kabinetní...

Chardonnay bylo s výraznými tóny banánů a exotického ovoce. Intenzivně ovocný se šťavnatou chutí byl Hibernal. Jemné medové tóny a silná odrůdovost prezentovala Rulandské bílé již v pozdním sběru. Srovnali jsme mládí s rokem 2013, který mají Škrobáci aktuálně v Salonu vín. Aroma sušených meruněk a chlebové kůrky a 6 gramů zbytkového cukru charakterizovalo Rulandské šedé. Tramín měl jemnou vůní růží a kořenitou chuť s překvapivě vyšší kyselinkou.

...podle rozboru úplně mladej...

Velmi oblíbeným se v posledních letech stává frizzante, které vyrábí ve variantě bílé a rosé. Bílé vyrobili Škrobáci z odrůdy Irsai oliver. Intenzivní odrůdová vůně je podpořená vyšším zbytkovým cukrem. Růžové frizzante je z odrůdy Zweigeltrebe.
Nejsladším vínem byla Pálava výběr z hroznů s téměř třiceti gramy zbytkového cukru. Scarabeus je víno vyrobené z odrůdy Rulandské šedé zrající 17 měsíců v sudech, kdy při výrobě nebylo využito přídavku kvasinek ani odkalení. Hutné, intenzivní víno ještě ve fázi polotovaru, ale s velkým potenciálem.
Třešňovo švestkový charakter chuti i vůně měl Dornfelder. Dalším polotovarem byl vzorek Rulandského modrého, který byl natažen ze sudů. Obrovskou sílu mělo Rulandské modré 2013 výběr z hroznů nyní ve fázi 18tého měsíce zrání v sudech.
Sladkou tečkou na závěr byl Ryzlink vlašský ledové víno se zbytkovým cukrem 200 gramů.