Víno z Čejkovic

Na pohárku u Lukáše Hlineckého...

Po čtrnáctidenním půstu přijali Čtvrtečníci pozvání od Lukáše Hlineckého. Lukášovi obavy, že se nevlezeme do sklepa se nenaplnily. Několik členů lyžovalo, některé skolila chřipka a tak jsme se nakonec v okleštěné sestavě pustili do degustace.

Prvními dvěma vzorky jsme se vrátily k Svatomartinským vínům. Ochutnali jsme Müller thurgau a Modrý portugal rosé. Především první zmiňovaný nadchl svou svěžestí a odrůdovou aromatikou. Roséčko se prezentovalo jahodovo-malinovou vůní a svěží dochutí.

Na začátku mladých vín jsme ochutnali suchý Cabernet Sauvignon rosé, pozdní sběr s jahodovo-rybízovou aromatikou, ovocnou chutí a harmonicky sladěným zbytkovým cukrem a kyselinkou. Následoval polosuchý citronový Veltlín zelený. Velká diskuze se zvedla u vzorku Neuburského, protože se s touto odrůdou setkáváme míň a míň i přesto, že je velmi zajímavá a určitě se do našich vinic hodí. Sérii tradičních odrůd uzavřelo typicky odrůdové Sylvánské zelené.

Áčkové odrůdy jsme začali Ryzlinkem rýnským v pozdním sběru. Lipová, odrůdová aromatika se šťavnatou kyselinkou a čtrnácti gramy zbytku okamžitě vymrštila toto víno mezi favority večera. Pozdněsběrový Děvín s pomerančovou vůní, Chardonnay a Rulandské šedé zastupovaly vína s vyšším zbytkovým cukrem. Posledním bílým vínem byl Tramín, výběr z hroznů - víno lehčího typu, s aromatikou čajové růže a kořenitou dochutí.

Červená vína nás čekala pouze tři. Ovocný Zweigeltrebe a Frankovka, obě vína v přívlastkové kvalitě. Nejzajímavější hodnocení si zasloužilo Lukášovo cuvee Morabernet (Cabernet Moravia x Alibernet) s intenzivní tmavofialovou barvou, aromatikou borůvek a chutí mléčné čokolády.

Rádi jsme také ochutnali Lukášovi pokusné mikrovzorky mistely z Muškátu moravského a velmi zajímavého portského z odrůd Cabernet Moravia a Alibernet.

Před odchodem otevřel Lukáš ještě několik lahví vín loňského ročníku. Zaujal především Tramín, který jsme nakonec museli dopít (jak byl dobrý :)) než jsme se odebrali k domovům.

Karel:"Praskla ně voda ve sklepě!"  Z davu:"Zas budeš mět prázdné bečky ve sklepě!"