Víno z Čejkovic

Na návštěvě ve Vinařství Veverka

Tak jako bojoval důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha s větrnými mlýny, tak jsme dnes bojovali i my. Boj to byl sice jen s jedním větrným mlýnem, ale o to více reálně ceněným a to mlýnem, který mají ve znaku právě ve Vinařství Veverka u nás v Čejkovicích.

Na dnešní degustaci 30 vzorků nás pozval Tomáš Veverka. Cesta našeho putování sice nezačla jako v románu osedláním staré herky, ale započla krásným kabinetním Vlašákem ročníku 2014, který byl 20 měsíců míchán na kalech. Po tomto rozjezdu to na nás Tomáš vytasil už v plné zbroji. Veltlínské zelené s 18,5 g/l zbytkového cukru, na porovnání následoval Veltlín s přívlastkem, dělán na odrůdových kvasinkách, do května zrál na kalech - krásné typické odrůdové víno s krásným plným tělem. Dále Ryzlink rýnský v pozdním sběru, Rulandské modré klaret, kde byly lisovány celé hrozny a část Rulandy šla také na sekt a na frizzante. Rulanda modrá klaret ležela do dubna na kalech a až pak šla do láhví, bez kvasinek a částečně odbouraná. Müller Thurgau s vůni čerstvě zalévaných květin s muškátovými tóny, Ryzlink vlašský s 23 °NM při sběru s krásným aroma barriquevého sudu, který ležel do dnešního dne na kalech v akátové a dubové bečce. Pro naši vzácnou návštěvu smíchám v poměru asi takovém, jako půjde do láhve. Rulanda šedá v pozdním sběru s 13,5 % alk., Sauvignon , krásný Tramín červený s vůní přezrálých mandarinek v pozdním sběru, Rulanda modrá klaret - Frizzanté s fantastickými máslovými sektovými tóny, Děvín, dále hrdinsky voňavý po citrusech/po čerstvě nalisovaném moštu Muškát Ottonel s 13,0 g/l zbytkového cukru, až autentický, s vůní do černého bezu Hibernal, který byl tři dny macerován, dělán bez kvasinek, ležící v akátové bečce, Rulandské šedé a mnoho dalšího.

Následovala další epizoda v podobě vín červených, kde jsme se setkali už s opravdovými obry…:) Nechyběl Dornfelder s chutí vyzrálých třešní, ležící 3 měsíce na barriqueových sudech, Frankovka s krásnou extrémní výraznou sytou barvou, doladěnou jemným barriqueovým nádechem ze sudu značky Mercier, Cabernet sauvignon s 22,5 °NM při sběru, 12,8 % alkoholu, do dnešního dne ležící v sudu, Allibernet, Merlot ročníku 2015, 2002 a ročníku 2003, kde právě tohle víno se stalo šampiónem na festivalu vín v Pardubicích roku 2004. Příjemným zakončením pro nás byla sklenička Tramínu červeného ve výběru z bobulí, sbíraného 2. Listopadu s 28 °NM při sběru a 8,7% alk..

Po tomto několika hodinovém nelehkém boji jsme se i s důmyslným rytířem Donem Tomášem de la Veverkou odebrali k domovu, ale můžeme hrdě konstatovat, že naše snažení v dobývání jednoho větrného mlýnu, respektive třiceti větrných mlýnu na etiketách, dopadlo hrdinsky a už teď se těšíme na „boj“ s ročníky 2016.