Víno z Čejkovic

Na Julisce u Kamila Michny

Výborný vinař a ještě lepší vinohradník. Tak by se dal jednoduše popsat Kamil Michna. Hospodaří na 5,5 ha vinic a jak se nechal slyšet, letos bude opět vysazovat. Čas do osmé hodiny večerní jsme strávili pokoukáváním na hokej a užíváním si zemského Mülleru thurgau. Odbytím osmé jsme striktně ukončili hokejové klání a pustili se do degustace. Irsai oliver zaujal svou květnatostí a intenzivní kořenitostí v chuti. Tropickým ovocem, banány a ananasy oplývalo Chardonnay. To co ve vůni, to i v chuti.
Velmi zajímavé srovnání jsme zažili u Hibernalu. Postupně jsme ochutnali pozdní sběr, výběr z bobulí a ledové víno.
Pozdní sběr vynikal silnou ovocností, rybízovou chutí, jenž byla velmi pikantní a široká. Výběr z bobulí se zbytkovým cukrem 89 g/l působil krásně vyzrále, s jemnými tóny botrytidy a jemně ryzlinkovými tóny. Ledové se zbytkem 180 g/l působil již velmi dezertně, naležele, ale velmi svěže a čistě. Ledové víno jsme ochutnali ještě z odrůdy Zweigeltrebe. Při stejném zbytkovém cukru bylo více ovocnější s příjemnou narůžovělou barvou.
Rulandské šedé v pozdním sběru se projevovalo jemnou vůní připáleného chleba a jablka. Bílé odrůdy ukončila Pálava výběr z hroznů s hezkou květinovou vůní.
Jemnou rybízovou vůni měl Cabernet sauvignon rosé. Polosuché víno s jemně lososovou barvou a ovocnou dochutí. Třešně a maliny. Tak by se dalo charakterizovat růžové víno z odrůdy André.
Modrý portugal vyráběl Kamil tradiční metodou v kádi. Víno silné ovocnosti s lehkou kyselinkou v dochuti a pevnějším alkoholem.

...toto víno by si vzal děda do vinohradu...

Dornfelder byl opět dvakrát. Z ročníku 2012, kdy vinice pobily kroupy vůní připomínal rumové pralinky. Mladý vzorek byl více ovocný se stoupou mletého kafe.

...v době, kdy vy se nervujete Kamil má hotovo...

Velmi jemná a bohatá chuť charakterizovala Cabernet sauvignon. Víno bylo vyrobeno ze stejných hroznů jako roséčko. Degustaci ukončilo netradičně mladé Sylvánské zelené. Řekněmě, že to byl zapomenutý vzorek :)