Víno z Čejkovic

Mladá vína z Templářských sklepů

Letošní čtvrtečnická setkání by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Ale i všechno zlé je pro něco dobré a z druhé strany úhlu pohledu nás zase toho o to víc ještě čeká. Vína z Templářských sklepů jsme ochutnali v prostorách místní tvrze. O nalévání vín z řady Sanctus Victoria se postaral sommelier této firmy Jakub Šamšula.
Optimální pohodu nastavilo rosé jemně lososové barvy z odrůdy Merlot. Výrazná ovocná vůně a jemná chuť s pěti gramy zbytkového cukru se velmi líbila. Roséčko jako dělané k osvěžení v letních podvečerech. Kabinetní Ryzlink rýnský voněl petrolejovými a až jemně připálenými tóny. Taktéž kabinetní byl Sauvignon. Lehce travnatý až kopřivový s pepřovou líbivou dochutí. Rulandské šedé s vyrovnanou analytikou 7 gramů kyselin i cukru a intenzivní esterovou vůní zaujala také v chuti jemnou slaností. Vůně tropického ovoce s převahou banánů uvedla odrůdu Chardonnay.
S odrůdou Hibernal se začali zvedat zbytkové cukry. U této odrůdy jich bylo 12 gramů spolu s 7,3 gramy kyselin. Velmi aromatický projev odrůdy spolu se šťavnatou chutí předpokládá tomuto vínu do budoucna velkou oblibu.
Pálavy jsme ochutnali dvě. První byla vyrobena z hroznů z Čejkovic a projevovala se hutným plným tělem a jemnou tramínovou vůní s tóny pláství medu. Druhá byla panenská sklizeň z Hrušek. V této Pálavě byl vyšší zbytkový cukr než v předchozí a více ovocná aromatika s převahou pomerančové kůry.
Z červených jsme ochutnali Rulandské modré ze Sokolnic. Velmi dobře našláplý vzorek v tuto dobu ještě ležící pouze po první stáčce. Silná marmeládová vůně a plná mohutná chuť.
Jelikož je Chardonnay 2013 pozdní sběr v Salonu vín nemohli jsme neochutnat. Příjemná medová až cibébová vůně s nižším zbytkovým cukrem udělali z tohoto vína opravdového krasavce.
Na připomenutí minulého ročníku jsme ještě ochutnali několik dalších vzorků bílých vín z ročníku 2013 a 2011.